Doliul naţional a fost anunţat de biroul premierului Haider Al-Abadi, care s-a deplasat la locul tragediei şi a promis 'pedepsirea' celor responsabili.
Atentatul, cel mai sângeros din capitala irakiană din ultimul an, relevă incapacitatea puterii irakiene de a introduce măsuri de securitate eficiente la Bagdad. Iar asta în pofida ajutorului coaliţiei internaţionale conduse de SUA, care antrenează forţele irakiene în cadrul luptei antijihadiste.

Al-Abadi a anunţat duminică modificarea măsurilor de securitate, în special retragerea detectoarelor de explozibili, a căror eficienţă a fost pusă sub semnul întrebării.

Premierul a ordonat totodată Ministerului de Interne să accelereze desfăşurarea 'dispozitivului Rapiscan pentru verificarea vehiculelor' la toate intrările în Bagdad şi să interzică utilizarea telefoanelor mobile de către personalul de securitate în timpul serviciului.

Un kamikaze al SI a detonat în zorii zilei de duminică o maşină-capcană pe o stradă aglomerată din cartierul comercial Karrada, unde numeroşi locuitori îşi făceau cumpărăturile înaintea sărbătorii care marchează sfârşitul lunii sacre a Ramadanului.

Potrivit oficialilor din domeniul securităţii, cel puţin 119 persoane au fost ucise şi peste 180 rănite în acest atentat, survenit la o săptămână după ce SI şi-a pierdut fieful său din Fallujah, la 50 de km vest de Bagdad, reintrat sub controlul forţelor guvernamentale.