Angela Merkel a apărat joi politica sa privind migraţia, în ciuda criticilor din ce în ce mai intense după cele două atentate din Bavaria. Ea şi-a reafirmat, de altfel, convingerea că „vom ieşi la liman”, făcută publică prima dată la finalul verii lui 2015, anul în care Germania a primit peste un milion de refugiaţi. 

Sâmbătă, Horst Seehofer, şeful CSU, ramura bavareză a conservatorilor germani, s-a distanţat de acest crez. „Cu cele mai bune intenţii, nu pot să mi-l asum. Situaţia este prea problematică" şi soluţiile identificate până acum prea "nesatisfăcătoare", a declarat el sâmbătă la Tegernsee, la finalul unei reuniuni a guvernului bavarez. 

Dând asigurări că nu vrea să declanşeze „nicio dispută” cu CDU, partidul Angelei Merkel, Seehofer, aliat al cancelarului la nivel naţional dar opozant înverşunat al politicii sale a porţilor deschise faţă de refugiaţi, a explicat că trebuie privită „realitatea" în faţă şi să nu se spună „lucruri false opiniei publice". 

Evocând situaţia de securitate din Franţa, din Germania sau din Bavaria, el a estimat că este încă „urgent să se acţioneze". „De asta aici, în Germania, avem încă un drum important de parcurs pentru a ne ameliora situaţia în toate domeniile", a adăugat el. 

Bavaria a fost lovită recent de două atentate comise de solicitanţii de azil şi revendicate de organizaţia Stat Islamic (SI) şi care au făcut ca această politică generoasă faţă de refugiaţi să suscite tot mai multe critici. 

La 18 iulie, într-un tren regional, un tânăr solicitant de azil în vârstă de 17 ani a atacat cu toporul pasagerii şi a fost ucis de poliţie. Duminică, laAnsbach, un refugiat sirian, a cărui cerere de azil a fost respinsă, s-a aruncat în aer în faţa porţilor unui festival de muzică, primul atentat sinucigaş comis în Germania. 

Capitala Bavariei, Munchen, a fost la rândul său teatrul unui atac armat la 22 iulie, când un germano-iranian a semănat panica în apropierea unui centru comercial, împuşcând mortal nouă persoane şi apoi punându-şi capăt zilelor.