Femeile şi fetele vulnerabile alcătuiesc marea majoritate a victimelor traficului de fiinţe umane. Traficanţii le promit locuri de muncă bine plătite, iar imigranţii care îşi părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte sau de persecuţie prezintă riscul de a deveni viitoare victime.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a transmis în repetate rânduri apeluri către toate ţările de a lupta împotriva spălării banilor şi a încurajat ţările membre să semneze şi să ratifice convenţiile ONU împotriva corupţiei şi a criminalităţii transnaţionale organizate, inclusiv a protocolului traficului de fiinţe umane.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt vânduţi pe piaţa mondială a sclaviei moderne. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinatate. Mirajul unei vieţi mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane. Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.

Traficul de persoane este o infracţiune gravă şi o încălcare gravă a drepturilor omului. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor sale, asistă statele în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).

În 2010, Adunarea Generală a adoptat Planul Global de acţiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coerente şi coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de fiinţe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea şi consolidarea securităţii în întreaga lume.

Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că aproximativ 21 de milioane de persoane sunt victime ale muncii forţate la nivel global. Această estimare a inclus victime ale traficului de fiinţe umane pentru muncă şi exploatare sexuală. Deşi nu se cunoaşte câte dintre aceste victime au fost traficate, estimarea arată că, în prezent, există milioane de victime traficate în lume.

„Fiecare ţară trebuie să se unească pentru a depăşi această ameninţare transnaţională prin sprijinirea şi protejarea victimelor, dar şi prin urmărirea şi judecarea traficanţilor. Cu ocazia Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, să ne hotărâm să acţionăm în numele dreptăţii şi demnităţii pentru toţi”, se arată în mesajul secretarului general Ban Ki-moon.