Anunţând acest doliu naţional de două zile într-o intervenţie televizată sâmbătă seară, şefa guvernului, Sheikh Hasina, le-a cerut extremiştilor 'să înceteze să ucidă în numele religiei'.

„Este un act odios. Ce fel de musulmani sunt aceşti oameni? Ei nu au nicio religie”, declarase anterior premierul, care conduce o ţară majoritar musulmană.

În atacul lansat vineri seară şi revendicat rapid de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), bărbaţi puternic înarmaţi au ucis 20 de ostatici, majoritatea masacraţi cu arme albe, înainte ca forţele de ordine să ia cu asalt locul sâmbătă dimineaţă.

Printre ostaticii ucişi se aflau italieni, japonezi şi un american. Doi poliţişti au fost de asemenea ucişi la începutul atacului.

Supravieţuitorii au povestit că atacatorii i-au separat pe ostaticii localnici de cei străini înainte de a începe carnagiul, care s-a încheiat 11 ore mai târziu prin intervenţia forţelor de securitate, care au ucis şase jihadişti.

Duminică, ministrul de interne Asaduzzaman Khan a afirmat pentru AFP că atacatorii nu erau membri ai Statului Islamic, ci ai unei grupări jihadiste din Bagladesh, Jamaat-ul-Mujahideen, este interzisă de peste un deceniu.

Potrivit oficialului, nu există nicio legătură cu Statul Islamic, care a revendicat atacul.

Această luare de ostatici de o gravitate fără precedent în Bangladesh vine după luni de violenţe marcate de crime împotriva intelectualilor şi membrilor minorităţilor religioase, revendicate de asemenea de gruparea Statul Islamic, a cărei prezenţă în ţară este negată totuşi de guvern.