„Pentru economie este fundamental ca europenii să decidă să iasă din Brexit cu fruntea sus”, a spus ea în timpul unui forum economic desfăşurat la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

„Acum că englezii sunt, între ghilimele, ieşiţi, cel puţin pot fi abordate o serie de lucruri despre care i-am auzit pe comisarii europeni spunând unul după altul că sunt greu de pus în practică din cauza britanicilor”, a continuat, ironic, şefa FMI. 'Probabil că există lucruri care ar trebui făcute pentru că britanicii nu se vor mai aşeza la masă', a adăugat Christine Lagarde.

În opinia ei, blocul comunitar trebuie în primul rând să-şi amelioreze comunicarea, 'să se ocupe de realitatea economică, dar în mod imperativ şi de percepţii'. 'Dacă există un decalaj masiv între percepţiile popoarelor şi realitatea a ceea ce se întâmplă, atunci avem o problemă reală de comunicare', a explicat şefa FMI.

„Atunci când, de exemplu, Banca Europeană de Investiţii realizează investiţii substanţiale fără să spună mare lucru, fără să se ştie, fără să existe o măsură de eficienţă economică în Europa, este ceva dramatic, pentru că va fi acuzată de exces de reglementare, de birocraţie şi Bruxelles-ul va fi considerat vinovat”, astfel a insistat ea pe elementul comunicării, despre care a spus mai departe că trebuie abordat 'pe o altă dimensiune'.

Pe de altă parte, Christine Lagarde şi-a exprimat regretul că eforturile depuse în timpul campaniei premergătoare referendumului din 23 iunie pentru explicarea consecinţelor negative ale Brexitului au fost complet zadarnice, ea criticând actorii de pe pieţele financiare şi experţii care au crezut că rezultatul referendumului britanic va fi favorabil rămânerii în UE, ceea ce în final nu s-a întâmplat.