„Chiar dacă sunt de părere că după tentativa de puci măsurile luate sunt disproporţionate, am nevoie să văd cum sunt trataţi aceşti oameni", a declarat Hahn cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

„Dacă rămâne cea mai mică îndoială că felul în care sunt trataţi nu este corect, consecinţele vor fi inevitabile", a avertizat el, făcând aluzie implicit la procesul de aderare la UE, lansat în 2005 şi care avansează de atunci cu viteza melcului, comentează AFP.

Întrebat dacă o continuare a discuţiilor asupra aderării Turciei mai are sens în prezent, comisarul a răspuns: „Este o întrebare legitimă pe care mi-o pun foarte des, ca să nu spun în fiecare zi".

După tentativa de lovitură de stat de la jumătatea lunii iulie, aproape 16.000 de persoane au fost reţinute şi au început epurări în armată, justiţie, învăţământ şi presă, represiune care a suscitat critici virulente în Europa şi SUA.

În acelaşi timp, Hahn a salutat acordul încheiat între UE şi Turcia în martie, care a „stopat valul de refugiaţi" în drum spre Europa Occidentală. „În prezent, trebuie să ajutăm Turcia să suporte povara financiară pe care o reprezintă cele 3 milioane de refugiaţi" prezenţi pe teritoriul său, a adăugat el.

În 23 iulie, ministrul afacerilor europene turc, Omer Celik, declarase că puciul eşuat nu are nicio consecinţă asupra acestui acord: „Noi am continuat să punem în aplicare în linişte acordul". „Aceasta arată cât de solidă este democraţia turcă", asigurase atunci ministrul.