Numărul turiştilor ruşi şi germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 93% şi, respectiv, 38% în iunie. De asemenea, au fost mai puţini turişti din UE, SUA, Japonia şi Australia.

Recenta tentativă de lovitură de stat, atentatele sinucigaşe din Istanbul, înrăutăţirea relaţiilor cu Kremlinul şi perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme sectorului turistic, care asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 de miliarde de dolari.

Declinul numărului de turişti este ultima dintr-un şir de veşti proaste pentru economie, în condiţiile în care temerile politice şi de securitate afectează încrederea investitorilor străini. Analiştii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.

Joi, compania britanică de turism Thomas Cook şi-a redus ţinta de profit pentru acest an, după ce tentativa de lovitură de stat i-a determinat pe clienţii săi să-şi schimbe planurile de vacanţă.