Este vorba despre un pacient de 36 de ani, care locuieşte la Cluj-Napoca şi care a călătorit în Republica Dominicană — zonă activă de transmitere a virusului Zika — în perioada 6-13 iulie. Bărbatul a avut un alt sejur în SUA în perioada 13-20 iulie şi a sosit în România pe 21 iulie, precizează MS.

Pe 22 iulie, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu simptome de febră şi erupţie tegumentară generalizată, iar pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, rezultatele care au ieşit miercuri dovedind prezenţa virusului Zika.

Ministerul Sănătăţii precizează că bărbatul este în afara oricărui pericol şi respectă recomandările făcute de medici şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

În comunicat se arată că o campanie de tratamente antiţânţari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii apreciază în continuare că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la un nivel minim şi reaminteşte că Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Pe 11 iulie, Ministerul Sănătăţii a primit prima confirmare a infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani care s-a întors din Martinica.

Ulterior, pe 20 iulie, s-a confirmat existenţa unui al doilea caz de infectare cu virusul Zika, de data aceasta la un copil de 10 ani, care locuieşte cu familia în Guyana Franceză şi venise în vizită la rude în România.