Hillary Clinton intră în istoria politică a Statelor Unite, fiind prima femeie candidată la Casa Albă din partea unui mare partid, iar dacă va reuşi să-l învingă pe Donald Trump, va deveni prima femeie preşedinte din istoria SUA, după ce, în 2008, actualul preşedinte democrat Barack Obama scria, la rândul său, istorie, devenind primul politician de culoare care ajunge să conducă ţara.

Conform rezultatelor de la alegerile primare din partid, fosta şefă a diplomaţiei americane a obţinut sprijinul majorităţii delegaţilor, depăşind pragul de 2.382 de voturi necesare pentru a primi învestitura. Într-o atmosferă mult mai consensuală decât în ajun, când numeroşi delegaţi pro-Bernie Sanders şi-au manifestat nemulţumirea, statul Dakota de Sud i-a adus simbolic voturile necesare în momentul-cheie al serii, notează Agerpres.
Hillary Clinton va accepta oficial nominalizarea joi seară, la închiderea Convenţiei democrate, după care a doua zi va porni din nou în campanie împreună cu vicepreşedintele său desemnat, senatorul Tim Kaine. Ea mai are câteva luni la dispoziţie pentru a-i convinge pe americani să o voteze. Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc la 8 noiembrie.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, o devansa pe adversara sa democrată, Hillary Clinton, cu două puncte. Este pentru prima dată de la începutul lunii mai când omul de afaceri american se află în frunte în anchetele realizate de Reuters/Ipsos. Şi un sondaj CNN indica, înainte de a începe Convenţia democraţilor, că Donald Trump face un salt uriaş şi reuşeşte pentru prima dată să o devanseze pe Hillary Clinton cu trei puncte procentuale. Candidatul republican era cotat cu 48 la sută din intenţiile de vot, în timp ce Hillary Clinton cu 45 la sută.

Convenţia democrată are loc pe fondul unui scandal legat de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne ale Partidului Democrat, care arătau că Hillary Clinton era privilegiată de conducere în detrimentul lui Bernie Sanders.

Consilierii lui Hillary Clinton au pus dezvăluirile pe seama hackerilor ruşi care ar acţiona astfel pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile din noiembrie. FBI a anunţat că anchetează cazul de piraterie informatică.
Donald Trump a obţinut săptămâna trecută învestitura republicanilor în cursa pentru Casa Albă, iar analiştii spun că e firesc după un astfel de moment ca respectivul candidat nominalizat să urce în sondaje.

Rezultatele sondajului Reuters/Ipsos

Sondajul Reuters este realizat între 22 şi 26 iulie, iar rezultatele lui arată că Donald Trump este creditat cu 39% din intenţiile de vot faţă de 37% pentru fosta primă-doamnă. Restul de 24% au spus că nu sprijină vreunul dintre candidaţi. Marja de eroare a sondajului este de patru puncte.

În această serie de sondaje Reuters/Ipsos, ea şi-a păstrat un serios avans asupra lui Donald Trump în cea mai mare parte a cursei pentru prezidenţialele din 2016. La începutul lunii mai, omul de afaceri s-a ridicat pentru scurt timp la acelaşi nivel cu ea în momentul în care adversarii lui din alegerile primare republicane se retrăgeau unul după altul.

De această dată, ancheta a fost efectuată în timp ce Donald Trump a fost desemnat oficial candidat de către Convenţia republicană reunită la Cleveland, iar deschiderea Convenţiei naţionale democrate, la Philadelphia, avea loc într-o atmosferă tensionată, odată cu demisia preşedintei partidului.

În ultima campanie prezidenţială, cea din 2012, candidatul republican Mitt Romney a progresat cu cinci puncte după Convenţia republicană, până a făcut scor egal în sondaje cu preşedintele Barack Obama. După Convenţia democrată, Barack Obama a avansat cu câteva procente şi a condus cursa până la final.