Cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au plecat de la constatarea că cea mai mare parte a războaielor civile din ultimii 70 de ani au fost între grupuri etnice.

Declanşarea a 23% din conflictele armate în cadrul celor mai diverse 50 de naţiuni din punct de vedere etnic cum ar fi Somalia, Afganistan sau Siria a coincis din 1980 în 2010 cu catastrofe naturale survenite în aceeaşi lună, a stabilit studiul.

Prin comparaţie, numai 9% din totalitatea conflictelor apărute în lume în aceeaşi perioadă au survenit în acelaşi timp cu acest tip de fenomene meteorologice, adaugă cercetătorii.

„Catastrofele meteorologice nu declanşează direct conflictele, dar par a intensifica riscul" de declanşare a lor, afirmă Carl Schleussner de la Potsdam Institute of Climate Impact Research (PIK) din Germania.

Încălzirea climatică rezultată din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activităţile umane va spori evident frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură şi episoadele de secetă regionale, adaugă Hans Joachim Schellnhuber, director al PIK.

„Observaţiile noastre, asociate cu ceea ce ştim despre creşterea impactului schimbării climatice, pot ajuta la elaborarea unor politici în domeniul securităţii, care să se concentreze pe zonele de risc" afirmă el.

Măsuri care să vizeze reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea limitării încălzirii pe glob sau recurgerea la culturi rezistente la secetă pot scădea riscurile de conflicte în ţările în care există numeroase diviziuni etnice, apreciază cercetătorii.

Mai multe regiuni dintre cele mai expuse riscului, cum ar fi nordul şi centrul Africii şi Asia centrală, sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice şi marcate în acelaşi timp de profunde diviziuni etnice. "Studiul nostru aduce dovezi ale cobeneficiului foarte preţios al stabilizării climei — pacea", susţine Hans Joachim Schellnhuber.

În 2013, raportul unui grup de oameni de ştiinţă al ONU avertiza în privinţa schimbării climei, care „duce indirect la creşterea riscurilor de conflicte violente, amplificând cunoscuţii factori de declanşare — sărăcia şi crizele economice".