Centrul de îngrijire unde a avut loc atacul se află într-o zonă izolată. Tragedia s-a produs noaptea, iar agresorul, în vârstă de 26 de ani, a pătruns în interior după ce a spart un geam. El a înjunghiat mai multe persoane cu un cuţit şi s-a predat la o secţie de poliţie din apropiere. Autorităţile urmează să afle ce l-a determinat pe agresor să recurgă la acest gest. 

Anchetatorii au găsit în geanta atacatorului mai multe cuţite. Autorităţile au anunţat că, în urmă cu un an, acesta a fost internat la o clinică de psihiatrie pentru că şi-ar fi exprimat în nenumărate rânduri dorinţa de a ucide persoane cu dizabilităţi. Oamenii care locuiesc în preajma centrului cu pricina sunt şocaţi de cele întâmplate. 

Japonia dispune de o legislaţie foarte strictă cu privire la controlul armelor şi are una dintre cele mai mici rate ale criminalităţii. Atacurile în masă sunt rare, dar un caz similar a avut loc, în 2008, în Tokyo. Atunci, un bărbat de 28 de ani a zdrobit cu un camion mai mulţi pietoni şi a înjunghiat la întâmplare trecători. Şapte persoane au fost ucise, iar atacatorul a fost condamnat la pedeapsă capitală.