Nencev a declarat postului de televiziune bulgar Nova TV că avioane militare ale Rusiei au pătruns de patru ori în ultima lună în ceea ce el a numit „zona de responsabilitate a Bulgariei" din spaţiul aerian al NATO. Ministrul bulgar a relatat că avioanele ruse şi-au deconectat transponderele — dispozitive de comunicaţie care, alături de radarele normale, fac mai uşoară localizarea unui avion, mai ales într-un spaţiu aerian aglomerat.

„Este foarte îngrijorător, aşa că luăm măsuri de prevenire", a spus Nencev. Orice intrare neautorizată a unui avion va presupune ridicarea de la sol a avioanelor de luptă bulgare, a adăugat el, menţionând că în ultima lună avioane de pasageri ruse au încălcat de şase ori spaţiul aerian bulgar.

Bulgaria a cerut explicaţii din partea Moscovei pentru aceste încălcări, a precizat ministrul de la Sofia, descriind incidentele drept „provocări la adresa Bulgariei şi a forţelor sale aeriene".

Contactat de Reuters, Ministerul Apărării rus nu a fost în măsură să comenteze imediat.

În ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei „să ia toate măsurile necesare" pentru a se asigura că spaţiul aerian al NATO nu este încălcat. Comentariile sale au survenit după ce Turcia a doborât în noiembrie 2015 un avion de luptă rus, incident care a declanşat o ruptură diplomatică între cele două ţări şi a dus la impunerea de sancţiuni economice de către Rusia.

În septembrie anul trecut, Bulgaria nu a permis survolarea spaţiului său aerian de către avioane umanitare ruse care urmau să ajungă în Siria, menţionând că are îndoieli serioase în legătură cu încărcătura aflată la bordul respectivelor aeronave.

Bulgaria, fost stat comunist, cândva un aliat ferm al Moscovei, este dependentă aproape în totalitate de energia furnizată de Rusia, şi mulţi bulgari simt o afinitate puternică faţă de ţara vecină, comentează Reuters.