Gestionarea Brexitului a revenit, începând cu 13 iulie, noului premier britanic, Theresa May, cea care promite că va construi "o Marea Britanie mai bună". În faţa acestei garanţii politice, Seb Dance se menţine rezervat, argumentând că tabăra din care provine succesoarea lui David Cameron nu îi dă mari speranţe că situaţia Marii Britanii se va îmbunătăţi. "Nu cred că membrii Partidului Conservator înţeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, aşa cum susţine Theresa May”, a subliniat, o dată în plus, europarlamentarul britanic, într-un interviu exclusiv pentru Gândul. Deşi varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, pentru soarta Regatului Unit, Seb Dance nu crede că Executivul de la Londra îşi va asuma o asemenea provocare politică.

 Deşi, aparent, poate reprezenta o "mişcare bună" pentru viitorul Marii Britanii, tabăra politică din care face parte succesoarea lui David Cameron lasă semne de întrebare privind şansele unui Brexit "de succes". Cel puţin asta consideră Seb Dance, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, ales pe listele Partidului Laburist, care este de părere că membrii Partidului Conservator "încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile şi implicaţiile economice ale Brexitului".

Cum a ajuns Marea Britanie în această situaţie? Imaginea de ansamblu ar indica "un eşec al leadership-ului politic", în timp ce, punctual, Seb Dance arată către David Cameron, care "a pariat într-un mod inacceptabil viitorul ţării", fapt ce a condus la rezultatul referendumului şi, implicit, la ceea ce vedem astăzi la Londra: "o instabilitate politică". Astfel, din poziţia în care se află, Regatului Unit îi va fi dificil să negocieze "o variantă mai bună decât cea a apartenenţei la Uniunea Europeană”, iar “pe măsură ce efectele economice generate de Brexit se vor cristaliza",  numărul britanicilor care regretă ieşirea Marii Britanii din UE va creşte.

Cu toate acestea, Seb Dance nu exclude o întorsătură de situaţie în ceea ce priveşte procesul de părăsire a blocului comunitar, însă este sceptic cu privire la asumarea politică de care Guvernul de la Londra ar trebui să dea dovadă, în contextul unei "trădări" a mandatului conferit de rezultatul referendumului din 23 iunie.

“Faptul că Marea Britanie are pentru a doua oară în istoria sa o femeie prim-ministru este clar o mişcare bună pentru ţara noastră. Însă, având în vedere că este o conservatoare, acest lucru nu îmi dă mari speranţe că lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Seb Dance.

Întrebat dacă consideră că Theresa May va putea costrui o "Marea Britanie mai bună" şi dacă va putea face "din Brexit un succes", precum a afirmat noul şef al Executivului britanic, Seb Dance a subliniat că nu are încredere în capacitatea conservatorilor de a servi până la capăt aceste promisiuni: "În aceeaşi măsură, nu cred că membrii Partidului Conservator înţeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, aşa cum susţine Theresa May”, a adăugat europarlamentarul britanic.

În ceea ce priveşte viitorul Partidului Conservator, condus acum de Theresa May, Seb Dance prefvede conflicte interne, în condiţiile în care "conservatorii încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile şi implicaţiile economice ale Brexitului".

“Dacă pierdem accesul la piaţa unică a bunurilor şi serviciilor, a Uniunii Europene, practic ne zdrobim economia. În schimb, dacă rămânem, îi trădăm pe cei din tabăra “leave”. Pentru că niciunul dintre conservatori nu înţelege aceste aspecte, prefigurez conflicte în cadrul partidului lor”, a punctat europarlamentarul britanic.

"Identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”

Pus în faţa rezultatului referendumului din 23 iunie, când aproape 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere, Seb Dance a îndemnat tânăra generaţie să nu renunţe să lupte, în condiţiile în care "identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”. În acest context, Seb Dance a mărturisit că a apreciat enorm solidaritatea de care a dat dovadă Gândul prin prisma campaniei "Romanians Adopt Remainians”.

"Dacă România îşi doreşte să le întindă o mână acelor britanici care au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, acest lucru nu poate fi decât de aplaudat, în condiţiile în care anticipez că vom încerca să găsim căi de reintegrare în blocul comunitar, odată ce ieşirea se va concretiza. Vorbim de o întreagă generaţie de tineri care se simt europeni. La rândul nostru, suntem solidari cu voi. Precum Jo Cox a spus, “avem mai multe lucruri în comun decât cele care ne-ar putea separa””, a mai declarat Seb Dance.

"David Cameron a pariat într-un mod inacceptabil viitorul ţării"

Revenind, ce a determinat rezultatul referendumului din 23 iunie şi cum de Marea Britanie a ajuns aici? Deşi Seb Dance consideră că este un mit informaţia vehiculată de site-urile de ştiri, potrivit căreia britanicii au căutat pe Google ce presupune Brexitul, după exprimarea votului în favoarea părăsirii blocului comunitar, un lucru este cert: "vorbim de un eşec al leadership-ului politic", în condiţiile în care "premierul David Cameron a pariat într-un mod inacceptabil viitorul ţării, pariu pe care l-a pierdut".

“Consider că David Cameron s-a temut să îşi confrunte colegii care l-au antagonizat în permanenţă în contextul crizei europene, iar rezultatul este ceea ce vedem astăzi: o instabilitate politică (...) Marea Britanie este un membru valoros al Parlamentului European. Consider că pierderea este una cât se poate de reală, iar rezolvarea ei trebuie să împiedice, în primul rând, contaminarea altor ţări. În viziunea mea, va fi foarte dificil pentru Marea Britanie, din poziţia în care se află, să găsească o variantă mai bună decât cea a apartenenţei la Uniunea Europeană”, este de părere Seb Dance, care nu exclude ca numărul celor care regretă că au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE să crească, odată ce efectele economice generate de Brexit vor prinde contur.

"Am început să învinovăţim imigranţii mult prea uşor. Executivul britanic nu a contestat deloc această practică"

La acest eşec a condus şi discursul antiimigraţie, exploatat de UKIP, partid eurosceptic care a făcut o întreagă campanie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Întrebat ce valenţe reale a avut această presupusă "problemă" a imigranţilor în Marea Britanie, europarlamentatul britanic a explicat, pentru Gândul, de ce subiectul a reuşit să manipuleze o mare parte din electorat şi cine se face vinovat pentru lipsa de redresare a discursului.

“Imigranţii nu stau la baza problemelor pe care le avem în Marea Britanie. Cele mai multe dificultăţi cu care ne confruntăm fie că este vorba de lipsa accesului la servicii sau angajările din sectorul public sunt chestiuni care revin Guvernului britanic pentru rezolvare, prin îmbunătăţirea investiţiilor, targetarea mai bună a proiectelor de intervenţie, reducerea austerităţii şi nu numai. Mă tem că ne aflăm într-o situaţie în care am început să învinovăţim imigranţii mult prea uşor, iar Executivul britanic nu a contestat deloc această practică, pentru a nu fi chestionat, ulterior, cu privire la schimbarea poziţiei sale. Aşa că am intrat într-o mare încurcătură şi mă tem că partidele populiste şi parte din reprezentanţii media sunt, parţial, de învinovăţit”, a explicat Seb Dance.

"Mă tem că extrema dreaptă va creşte în sondaje pe măsură ce aşteptările populaţiei nu vor fi îndeplinite"

Practic, toate aceste lucruri cumulate nu au făcut decât să alimenteze "succesul" partidelor de extremă dreaptă în ochii electoratului, pentru care a devenit la modă acuzarea construcţiei europene pentru orice problemă din societate. În acest sens, explică Seb Dance, "motivul pentru care partidele extremiste au câştigat atât de mult teren are la bază un raţionament simplist: învinovăţirea celuilalt, a imigrantului pentru ce nu funcţionează pentru ei".

"Dacă ne confruntăm cu o creştere a ratei criminalităţii, dacă există probleme privind accesul la serviciile publice mereu este de vină străinul, imigrantul, refugiatul. Şi tot aşa. A devenit „la modă” să acuzi Uniunea Europeană pentru apariţia oricărei probleme. Mai mult, este utilizat cu precădere limbajul emoţional, care nu serveşte deloc nimănui. Toate acestea au condus, altfel, la creşterea popularităţii extremei drepte. Să fiu onest, mă tem că extrema dreaptă va creşte în sondaje pe măsură ce aşteptările populaţiei nu vor fi îndeplinite, de-a lungul procesului de părăsire a blocului comunitar, care nu va putea furniza elementele la care au sperat cei din tabăra “leave”", a detaliat europarlamentarul britanic.

“Guvernul britanic îşi face iluzii crezând că va putea obţine ce îşi doreşte"

În ceea ce priveşte modul în care negocierile Marii Britanii vor decurge cu Uniunea Europeană, europarlamentarul britanic este de părere că avem de-a face cu două mentalităţi care nu par să ajungă la un numitor comun. Mai exact, în timp ce în Marea Britanie predomină ideea că britanicii pot obţine tot ceea ce îşi doresc, cu alte cuvinte, accesul la piaţa unică, restricţii cu privire la libera circulaţie şi contribuţie o la buget, de cealaltă parte, cei din Uniunea Europeană consideră că britanicii nu ar trebui să aibă acces la piaţa unică fără acceptarea liberei circulaţii şi menţinerea contribuţiilor, "care, deşi uşor reduse, se păstrează la un nivel ridicat şi, în felul acesta, niciuna dintre părţi nu poate fi împăcată”.

“Guvernul britanic îşi face iluzii crezând că va putea obţine ce îşi doreşte când este evident că va fi mult mai greu decât îşi imaginează. La acest capitol ne vom confrunta cu cea mai mare problemă, mai ales în ceea ce priveşte timpul, având în vedere că Executivul de la Londra nu are intenţia să invoce Articolul 50 (n.r – al Tratatului de la Lisabona) prea curând, contrar sentimentului care planează în Marea Britanie. Acesta va fi, în opinia, un alt subiect de dispută. Cu cât neînţelegerile între cele două tabere vor continua, cu atât va fi mai dificilă obţinerea unui acord care să satisfacă ambele părţi”, a mai spus Seb Dance.

"Varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, însă acest lucru reprezintă o provocare politică extrem de mare"

Întrebat dacă poate fi vorba de o întorsătură de situaţie în ceea ce priveşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Seb Dance a afirmat că nu exclude această variantă, însă efectul său ar însemna "o trădare a mandatului conferit de rezultatul referendumului". Cu toate acestea, Seb Dance este de părere că rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană ar fi de dorit, însă nu crede că Executivul de la Londra îşi va asuma o asemenea provocare politică.

"Dacă părăsim Uniunea Europeană şi piaţa unică, o să sfârşim prin a ne distruge economia, ceea ce îi va atinge pe cei mai vulnerabili şi va conduce, implicit, la ascensiunea extremei drepte. Dacă rămânem în UE, argumentând că nu putem găsi o variantă mai bună şi că pentru a ne salva economia trebuie să rămânem în piaţa unică europeană, din nou ar însemna să ne trădăm votanţii ceea ce ar duce la noi tensiuni şi, oricum, la creşterea influenţei extremei drepte. Oricare dintre aceste două variante nu ar însemna decât o nouă sursă de conflict. Cu toate acestea, consider că varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, însă acest lucru reprezintă o provocare politică extrem de mare pe care actualul Guvern nu cred că şi-o va însuşi”, a detaliat europarlamentarul britanic.

"Scoţia nu poate bloca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană"

Cu toate că Scoţia, al cărei premier, Nicola Sturgeon, a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independenţă şi posibila disoluţie a Marii Britanii, conform Constituţiei sale nu poate bloca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Seb Dance spera că Executivul de la Londra va lua în considerare poziţia sa cu privire la Brexit, dar şi ale Londrei şi Gibraltarului, care au îmbrăţişat puternic teza rămânerii.

“Sper ca Executivul să ia în considerare aceste opinii şi nu numai. Vorbim de regiuni extrem de importante care au făcut parte din tabăra “remain”, precum Anglia, Bristol, Exeter Manchester, Liverpool, ale căror opinii trebuie să fie respectate în cadrul procesului de negociere”, a mai spus Seb Dance.