Câteva mii de manifestanţi aparţinând comunităţii hazara (şiită) din Afganistanul majoritar sunit au defilat în linişte începând de dimineaţă pentru a protesta împotriva unui proiect care presupune construcţia unei linii de înaltă tensiune şi care le-ar traversa teritoriul, în provincia Bamiyan (centru).

Pentru liderii hazara, care reprezintă circa 9% din populaţia ţării, acest traseu este un nou semn al discriminării cu care se confruntă comunitatea şi provincia lor, cea mai puţin dezvoltată din Afganistan.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de sâmbătă de la Kabul, potrivit unei ştiri difuzate de agenţia Amaq, apropiată grupării, transmite Reuters.

"Doi combatanţi ai Stat Islamic şi-au detonat centurile cu explozibili la o întâlnire a şiiţilor în oraşul Kabul din Afganistan", a anunţat Amaq într-o alertă.

În acelaşi timp, insurgenţa talibană a transmis că nu se află în spatele atacului.

Principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a menţionat într-o declaraţie de presă că mişcarea "nu are niciun fel de implicare în acest atac tragic". El a adăugat că atacul a fost comis de "cercuri inamice".