Rezoluţia legislativului polonez în această privinţă a fost adoptată cu 432 de voturi pentru şi zece abţineri.

Documentul critică autorităţile ucrainene, ce refuză termenul de „genocid”. „Victimele crimelor comise de naţionaliştii ucraineni în anii '40 nu au fost onorate convenabil şi asasinatele în masă nu au fost calificate, aşa cum cere adevărul istoric, drept genocid'', menţionează textul rezoluţiei.

Această critică este îndreptată şi spre precedentul guvern, liberal, de la Varşovia, care în 2013 a preferat o formulă cosmetizată, vorbind despre „purificare etnică cu caracter de genocid”' şi nu despre „genocid'.

Rezoluţia stabileşte o Zi de comemorare a victimelor genocidului, care va fi marcată pe 11 iulie, şi aduce un omagiu „tuturor cetăţenilor celei de-a II-a Republici asasinaţi cu bestialitate de naţionaliştii ucraineni” din organizaţiile OUN şi UPA.

În prezent, OUN şi UPA sunt considerate în Ucraina drept organizaţii patriotice care au luptat pentru independenţa ţării. Volhinia, locuită majoritar de ucraineni, a aparţinut Poloniei până în 1939. Crimele în cauză, care au afectat ansamblul populaţiei, inclusiv femei şi copii, au început sub ocupaţia germană şi au continuat după recucerirea Ucrainei de către sovietici.