Premierul britanic, prima femeie în fruntea Regatului Unit de la Margarete Thatcher, încoace a făcut o primă vizită externă în noua sa calitate la Berlin şi era aşteptată aseară la Paris.

Germania crede că Marea Britanie trebuie să declanşeze repede procedura de ieşire din UE prin conturarea unei poziţii clare de negociere, a declarat cancelarul Angela Merkel miercuri seara, după întâlnire. Londra trebuie să îşi anunţe "cât mai repede posibil" intenţia de a părăsi Uniunea Europeană, s-a lamentat ieri şi Francois Hollande, aflat în vizită la Dublin.

Răspunsul lui May este însă calm: Marea Britanie nu va declanşa anul acesta procedura de ieşire din Uniunea Europeană. În schimb, nu-şi mai doreşte preşedinţia rotativă UE din 2017. Aşadar, calendarul “preşedinţiilor” a fost devansat cu şase luni. România, care urma să deţină preşedinţia Consiliului în a doua parte a lui 2019, va avea această sarcină în primele şase luni din acel an. Pe de altă parte, grupul care contestă în justiţie aplicarea în mod direct a rezultatului referendumului au arătat că Marea Britanie trebuie să organizeze o dezbatere politică publică înainte de a părăsi Uniunea Europeană, iar decizia trebuie să aparţină Parlamentului.

Mulţi cetăţeni au fost induşi în eroare şi au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără a-şi da seama că nu exista un plan concret de părăsire a Blocului comunitar, astfel că decizia trebuie să aparţină Parlamentului, afirmă Gina Miller, cofondator al companiei SCM Private.

Săptămâna trecută, peste 1.000 de avocaţi britanici au cerut guvernului să lase decizia de ieşire din UE în sarcina Parlamentului, argumentând că referendumul nu are caracter obligatoriu.