Nu numai că nu era avocată, aşa cum a susţinut timp de 11 ani, dar nu frecventase facultatea de drept şi nu avea nici măcar diplomă de bacalaureat. Deputata social-democrată şi-a inventat pur şi simplu o mare parte din biografie. Acum, CV-ul a făcut-o într-adevăr cunoscută, dar nu tocmai în felul în care şi-ar fi dorit: numele ei apare azi în presă mai mult decât în întreaga ei carieră politică. Investigaţia a fost făcută de două publicaţii germane, Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) şi Neue Ruhr Zeitung (NRZ).

„Privind în urmă, doamna Hinz nu ştie din ce motive a făcut declaraţii false cu privire la calificările sale”, a declarat avocatul acesteia. Hinz ar fi încercat să-şi dea bacalaureatul mai târziu, în anii 1990, pentru a corecta măcar o parte din minciuni. A abandonat însă cu un an mai târziu aceste planuri, „din lipsă de timp”. Reprezentantul său legal a subliniat însă că Hinz nu a desfăşurat niciodată activităţi de consiliere juridică.

Conform administraţiei Bundestag-ului, politiciana SPD nu va răspunde legal pentru falsificarea CV-ului. Hinz este activă în parlamentul german din 2005. Fiecare deputat este răspunzător pentru declaraţiile pe care le face, a adăugat un purtător de cuvânt al instituţiei.

În primă fază, după ieşirea la lumină a acestui fals, Hinz s-a scuzat în faţa colegilor, prietenilor, „tuturor celor care au avut încredere în ea şi publicului larg”, fiind apoi nevoită să-şi depună mandatul de deputat.

La începutul anului s-a descoperit, tot în urma unei investigaţii jurnalistice, că şi ministra federală a Apărării, Ursula von der Leyen, şi-ar fi falsificat o parte din lucrarea de doctorat. Facultatea de medicină din Hanovra a decis ulterior să nu-i retragă titlul, având în vedere că numai ”20 de procente” ar fi fost problematice. În 2011, fostul ministru german al Apărării Karl Theodor zu Guttenberg a demisionat în mijlocul unui scandal de plagiat în teza sa de doctorat. Cu toate că a negat acuzaţiile, Universitatea din Bayreuth i-a revocat titlul de doctor.