„Mingea este acum în terenul CIO”, a declarat politicianul joi, 21 iulie.

El a precizat că înţelege excepţiile pentru sporturile în care dopajul nu joacă un rol important, dar a subliniat faptul că, având în vedere utilizarea sistematică a substanţelor interzise pentru îmbunătăţirea performanţelor în sporturile majore, „a venit timpul pentru decizii grele, nu pentru manifestări de generozitate”.

La începutul acestei săptămâni a fost făcut public un raport cu privire la ancheta ceruta de Asociaţia Mondiala Anti-Doping (WADA). Acesta a arătat că Ministerul Sportului din Rusia, cu sprijinul Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi a Centrului de pregătire sportivă a echipelor naţionale din Rusia a instrumentat un sistem de substituire şi falsificare în forma continua a rezultatelor testelor anti-doping pentru sportivii ruşi.

Inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, ofiţerii FSB au recurs la înlocuirea directă a tuburilor cu urina ale sportivilor, iar la laboratorul anti-doping din Moscova au fost ascunse probe pozitive. De multe ori, decizia cu privire la soarta sportivilor prinşi dopaţi era luată la nivel de secretar de stat în Ministerul Sportului din Rusia.