Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a explicat faptul că în cazul unui acord viitor cu Coreea de Nord privind desfiinţarea programului său de arme nucleare identificarea instalaţiilor sale secrete ar fi esenţială.

Coreea de Nord a dezvăluit pentru prima dată în 2010 existenţa unui program de îmbogăţire prin centrifugare gazoasă la complexul din Yongbyon. Phenianul a respins în acelaşi timp temerile unor analişti potrivit cărora acest complex ar putea face parte dintr-o reţea mai extinsă de uzine mai mici.

Institutul a anunţat că a identificat o uzină care ar fi putut fi o piesă importantă a programului de îmbogăţire nord-coreean în anii '90 şi la începutul anilor 2000.

Pornind de la informaţii obţinute din surse chineze, de la un transfug nord-coreean de rang înalt şi de la responsabili americani, precum şi pe baza analizei unor imagini de satelit, ISIS a localizat o bază a armatei aerului situată la aproximativ 45 de kilometri vest de Yongbyon.

Uzina de îmbogăţire a uraniului s-ar afla cel mai probabil în subteran, la sud-est de baza aeriană. Uzina ar fi putut conţine cândva între 200 şi 300 de centrifuge, dar ISIS nu dispune 'de nicio informaţie' care să indice faptul că obiectivul localizat funcţionează ca o uzină de îmbogăţire.

Potrivit specialiştilor, Coreea de Nord a început activităţile de îmbogăţire a uraniului la începutul anilor '90 cu ajutorul crucial al experţilor pakistanezi. David Albright, preşedinte al ISIS, a declarat că specialişti pakistanezi au furnizat de fapt Phenianului un „kit de pornire pentru centrifuge”.

Îmbogăţirea uraniului lasă mai puţine urme decât cea a plutoniului. Aceste operaţiuni pot fi conduse folosind mai multe centrifuge în clădiri relativ mici care nu degajă niciun fel de căldură, ceea ce le face mai greu de detectat.

Posibilitatea ca Nordul să dispună de uzine de îmbogăţire a uraniului pe teritoriul său ar afecta credibilitatea oricărui viitor acord cu Phenianul privind un program de ajutor în schimbul denuclearizării.