În procesele civile depuse la un tribunal federal nu a fost menţionat premierul din Malaysia, Najib Razak, referindu-se doar la „Oficialul Nr.1 din Malaysia”. Unele dintre acuzaţiile aduse acestuia sunt identice cu cele din investigaţia din Malaysia, potrivit căreia 681 de milioane de dolari au fost transferaţi într-un cont personal.

Departamentul american al Justiţiei a declarat că cele 681 de milioane provin dintr-o vânzare de obligaţiuni în 2013 din fondul suveran 1MDB şi din transferul în contul unui „Oficial Nr.1 din Malaysia”. Aceştia l-au descris în documentele de instanţă ca fiind „un oficial de rang înalt în guvernul din Malaysia, care a avut o poziţie autoritară în 1MDB”.

O sursă apropiată anchetei însă a confirmat că „Oficialul Nr.1 din Malaysia” este Najib Razak.

Un purtător de cuvânt al premierului din Malaysia a declarat că 1MDB a fost obiectul unor investigaţii multiple. „Procurorul General a constatat că nu a fost comisă nicio crimă. 1MDB este în continuare obiectul unei anchete a Poliţiei Regale din Malaysia”, a anunţat oficialul, adăugând că Guvernul va coopera cu orice investigaţie legală.

1MDB a fost fondat în 2009 de Najib Razak la scurt timp după ce a fost numit în funcţie. Acesta este cercetat penal pentru spălare de bani în cel puţin şase ţări, inclusiv SUA, Singapore şi Elveţia.

Banca Centrală din Singapore a declarat joi că autorităţile au confiscat active în valoare de 240 de milioane de dolari în cadrul unei investigaţii legată de 1MDB şi de fluxurile de spălare de bani, fraudă, înşelăciune şi un şir de alte infracţiuni.

Procurorul din Malaysia a declarat încă în ianuarie că banii din contul bancar al lui Najib au fost o donaţie politică din partea familiei regale saudite. La rândul său, ministrul saudit de Externe a confirmat în aprilie legătura dintre contul bancar personal lui Najib şi donaţiile care provin din Arabia Saudită. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Arabiei la Washington a refuzat să comenteze situaţia.

Liderul partidului de opoziţie din Malaysia i-a solicitat prim-ministrului să demisioneze.

Potrivit Reuters, o parte dintre fondurile deturnate de la 1MDB au fost transferate către cofondatorul PetroSaudi, o companie care a avut legătură cu 1MDB, ulterior şi cu oficialul identificat ca „Oficialul Nr.1 din Malaysia”.

Sechestrul activelor din SUA ar fi un moment culminant pentru cel puţin şase investigaţii la nivel mondial în acuzaţiile de fraudă şi spălare de bani legate de 1MDB. După ce Najib a înfiinţat 1MDB, acesta a raportat datorii de peste 13 miliarde de dolari, o parte dintre care cu ajutorul Goldman Sachs Group Inc., însă 6 miliarde de dolari au dispărut. Sute de milioane de dolari au ajuns pe conturile lui Najib înaintea alegerilor, potrivit documentelor privind transferurile bancare.
 
Najib a condus 1MDB de-a lungul tuturor tranzacţiilor care sunt în curs de investigare. The Journal a informat că banii din fond au fost folosiţi pentru a câştiga o campanie electorală acerbă în 2013 şi că el şi soţia sa au cheltuit 15 milioane de dolari, proveniţi din 1MDB şi care au ajuns pe conturile lor bancare.
 
Najib Razak a declarat că banii de pe conturile sale bancare au fost un cadou din partea familiei regale saudite. Procurorul general l-a achitat pe Najib şi a spus că cea mai mare parte a banilor a fost returnată. Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a recunoscut o donaţie către Malaysia, dar a refuzat sa comenteze mai mult. Fondul 1MDB neagă acuzaţiile şi spune că este gata să coopereze cu orice anchetă.
 
Proprietăţile studiate de anchetatorii americani au fost cumpărate cu o parte din bani din 1MDB spre ceea ce părea a fi un partener de afaceri din Abu Dhabi. Partenerul de afaceri ar fi mutat banii printr-o companie din Insulele Virgine Britanice, care apoi i-a trimis la o companie deţinută şi controlată de fiul vitreg al lui Najib, Dl. Aziz.
 
El a folosit o parte din banii transferaţi societăţii sale pentru a cumpăra un duplex în Park Laurel cu vedere spre Central Park din New York şi un conac în Beverly Hills. Dl. Aziz este, de asemenea, un colecţionar de accesorii din filme, inclusiv deţine un poster rar în valoare de 1 milion de dolari pentru filmul science-fiction din 1927 „Metropolis”.
 
Autorităţile de reglementare din Elveţia şi Singapore au iniţiat în acest an investigaţii în legătură cu 1MDB. În anunţuri coordonate, acestea au vizat banca elveţiană BSI SA, despre care spun că a jucat un rol esenţial în unele dintre cele mai mari tranzacţii cu fondurile 1MDB.