Serviciile de sănătate din Florida sunt implicate activ în procesul realizării unei anchete epidemiologice, a indicat un comunicat la Departamentului de Sănătate din acest stat american, după un posibil caz apărut în comitatul Miami-Dade.

Comunicatul anunţă, de asemenea, că un kit de prevenţie a infecţiei cu virusul Zika, precum şi produse anti-ţânţari sunt disponibile la serviciile de sănătate şi distribuite în zona aflată sub observaţie.

„Kiturile Zika sunt destinate femeilor gravide”, au precizat serviciile de sănătate. Serviciul de luptă împotriva ţânţarilor a luat deja măsuri pentru reducerea numărului acestora şi prevenţia în zonă, a declarat Departamentul de Sănătate din Florida.

La mijlocul lunii iulie, oficiali din domeniul sănătăţii din SUA identificaseră 1.306 cazuri de Zika în zona continentală a SUA şi Hawaii. Nici unul dintre aceste cazuri n-a rezultat dintr-o înţepătură de ţânţar survenită în zonă. Paisprezece dintre aceste persoane au fost infectate prin contact sexual şi una printr-un contact accidental cu o probă de sânge într-un laborator.

Virusul Zika poate provoca o mare varietate de simptome incluzând erupţii cutanate, dureri articulare şi musculare, dar de cele mai multe ori infecţia trece neobservată. Vigilenţa este mai mare pentru femeile gravide sau care doresc să rămână însărcinate, deoarece virusul poate provoca malformaţii congenitale, cum ar fi microcefalia fetală manifestată printr-o dezvoltare insuficientă a creierului, precum şi sindromul neurologic Guillain-Barré (GBS).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se aşteaptă la o răspândire „explozivă” în cele două Americi, cu trei până la patru milioane de cazuri în acest an. În Brazilia, au fost deja identificate 1,5 milioane de cazuri.