Oficialul german a adăugat că ţara sa trebuie să se aştepte la atacuri, posibil de tipul celui comis luni noaptea, cu un topor şi un cuţit, de către un refugiat în vârstă de 17 ani într-un tren de pasageri în landul Bavaria (sud-estul Germaniei).

„La fel ca alte câteva state din Uniunea Europeană şi ca întreaga UE, şi Germania se află în vizorul terorismului internaţional. De aceea, aşa cum spun de mult timp, situaţia este gravă'', a afirmat De Maiziere.

El a adăugat că există indicii că autorul atacului din tren ar proveni mai degrabă din Pakistan decât din Afganistan, aşa cum s-a crezut iniţial.

Tânărul a rănit cinci persoane, între care două foarte grav, luni seara, la Wurzburg, utilizând un topor şi un cuţit. Patru persoane au fost rănite în tren, iar a cincea — o femeie — pe stradă, în timp ce îşi plimba câinele. Individul a fost ucis în cele din urmă de către poliţie. Anchetatorii au găsit în camera sa o scrisoare de adio destinată tatălui său, în care atentatorul scrie: „În prezent, mă rog ca să mă pot răzbuna pe aceşti necredincioşi şi să ajung în Rai".

Pe de altă parte, ministrul german de interne a estimat că reducerea numărului de refugiaţi primiţi de Germania a fost o decizie corectă întrucât ea permite un control mai atent asupra persoanelor înclinate spre radicalizare.