Primul cap care a căzut a fost cel al viceministrului Sportului, Iuri Nagornîh, al cărui nume figurează în raport, demis în cursul serii de luni de premierul rus Dmitri Medvedev, anunţă agenţia TASS.

Chiar dacă AMA a arătat în mod special cu degetul responsabilitatea ministrului Sportului, Vitali Mutko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat însă că acesta „nu a fost menţionat în raport drept un executant direct".

„Responsabilii citaţi în raportul Comisiei drept executanţi direcţi (ai infracţiunilor) vor fi suspendaţi temporar din funcţii, până la finalizarea anchetei", a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Rusia va solicita, însă, Agenţiei Mondiale Antidoping „informaţii mai complete, obiective şi bazate pe fapte", pentru a lua o decizie finală în privinţa acestor responsabili.

„Acuzaţiile împotriva sportivilor ruşi nu se bazează decât pe depoziţia unei singure persoane. O persoană cu o reputaţie rea", a continuat Kremlinul, referindu-se la Grigori Rodcenkov, fostul conducător al laboratorului antidoping rus, ale cărui acuzaţii au fost publicate în luna mai de cotidianul New York Times.

Autorităţile de la Moscova denunţă, pe de altă parte, "o recidivă periculoasă a ingerinţei politicului în sport", după apelurile mai multor ţări de excludere a sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice 2016, programate între 5 şi 21 august la Rio de Janeiro.

„Evenimentele recente, atmosfera neliniştitoare care planează asupra sportului internaţional şi a mişcării olimpice ne reaminteşte, fără să vrem, de începutul anilor '80", susţine Kremlinul în comunicatul său, referindu-se la boicotarea de către statele occidentale a JO de la Moscova, din 1980, ca urmare a invadării Afganistanului de către trupele sovietice. Ţările din blocul socialist, cu excepţia României, au boicotat apoi la rândul lor Olimpiada de la Los Angeles, din 1984.

„Da, forma acestei ingerinţe s-a schimbat, însă scopul este acelaşi: a face din sport un instrument de presiune geopolitică şi a da o imagine negativă anumitor ţări şi popoarelor acestora", afirmă comunicatul, citat de AFP.

„Mişcarea olimpică, cea care joacă un rol unificator colosal pentru umanitate, poate să se regăsească din nou la un pas de sciziune", consideră Kremlinul, care denunţă "tentativele de extindere a sancţiunilor pentru dopaj" şi asupra sportivilor curaţi.

„În cursul ultimelor şase luni, toţi sportivii ruşi s-au supus testelor antidoping la recomandarea AMA şi, sub controlul agenţiei britanice antidoping, în laboratoare din străinătate", reaminteşte Kremlinul.

În raportul său de anchetă, comandate AMA, juristul canadian Richard McLaren, acuză laboratoarele antidoping din Moscova şi Soci că au protejat sportivii ruşi dopaţi, în cadrul unui „sistem de dopaj de stat securizat'', „condus, controlat şi supervizat'' de Ministerul rus al Sporturilor, „cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse''.

Agenţiile antidoping din Statele Unite şi Canada, precum şi Comitetul Olimpic German au reacţionat imediat, cerând excluderea totală a sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice 2016, în urma acestor dezvăluiri.