Racheta Falcon 9 a fost lansată, conform programului, luni la 00h45 (04h45 GMT), de la staţia US Air Force din Cape Canaveral (Florida), după cum s-a putut vedea în imaginile transmise în direct de televiziunea NASA. Dragon s-a separat de al doilea etaj la zece minute de la decolare, desfăşurându-şi apoi cele două antene solare şi începându-şi drumul spre avanpostul orbital la care nava spaţială va amara miercuri dimineaţă cu ajutorul braţului de manipulare al ISS.

Primul etaj al Falcon 9, înalt de 70 de metri, se separase de restul navei la 2,3 minute după lansare, revenind apoi în atmosferă în mare viteză şi frânându-şi ulterior coborârea. A aterizat fără probleme la circa 3 kilometri de locul de decolare de la Cap Canaveral, la aproape 10 minute de la lansare. SpaceX a mai reuşit această manevră delicată o dată pe sol şi de trei ori pe o platformă plutitoare din Oceanul Atlantic. Precedenta tentativă pe o barjă, din 16 iunie, după lansarea reuşită a unui satelit, a eşuat.

Compania americană speră ca, recuperând în mod regulat primul etaj al Falcon 9, să îl reutilizeze, lucru care va duce la scăderea semnificativă a costurilor de lansare şi poate, cu timpul, la bulversarea sectorului de plasare pe orbită al sateliţilor şi de acces în spaţiu în general. Hans Koenigsmann, director tehnic al SpaceX, a declarat sâmbătă că firma ar putea reutiliza la toamnă, pentru prima oară, unul din primele etaje recuperate la o nouă lansare.

În afară de provizii pentru echipaj şi materiale pentru experienţele ştiinţifice, printre care primul secvenţiator de ADN din spaţiu, Dragon transportă şi primul din cele două adaptoare prevăzute (un fel de inel), care va permite viitoarelor navete comerciale cu oameni la bord ale SpaceX şi Boeing să amareze la ISS. Acest lucru urmează să se întâmple, în principiu, din 2017.

Primul adaptor s-a pierdut în explozia din iunie 2015, la 2 minute după decolare, a rachetei Falcon 9 care transporta o capsulă Dragon.

Dragon mai transportă 930 de kilograme de eşantioane pentru experienţe ştiinţifice, printre care celule cardiace, osoase şi musculare umane pentru a înţelege mai bine efectele imponderabilităţii asupra sistemului cardiovascular, a muşchilor şi oaselor, a precizat sâmbătă Julie Robinson, responsabilă cu programele ştiinţifice pe ISS. Secvenţiatorul de ADN poate identifica microbii, diagnostica bolile şi evalua starea de sănătate a celor şase membri ai echipajului, putând chiar să ajute la detectarea de ADN extraterestru.

Dragon, singura capsulă care poate reveni pe Pământ după un zbor în spaţiu, se va desprinde de ISS în 29 august şi va transporta 580 de kilograme de eşantioane pe care s-au desfăşurat experimente ştiinţifice în micro-gravitaţie, precum şi deşeuri şi alte materiale folosite.

SpaceX efectuează a noua misiune de aprovizionare a ISS pentru NASA din cele 20 prevăzute în cadrul unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu agenţia spaţială americană. Este al doilea zbor al capsulei dragon spre ISS după accidentul din iunie 2015.

La ISS urmează să ajungă luni şi o navetă rusă de aprovizionare fără oameni la bord Progress.