„Având în vedere tentativa loviturii de stat din 15 iulie şi consecinţele ei, încurajăm cetăţenii americani să-şi revizuiască planurile de călătorie în Turcia”, scrie diplomaţia americană într-un comunicat, citat de AFP.

Tentativa de lovitură de stat de vineri seară s-a soldat rapid cu un eşec şi preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe inamicul său numărul unu, predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, că a pus la cale puciul, ceea ce Gulen neagă. Erdogan a cerut Washingtonului extrădarea lui, aminteşte France Presse.

În comunicatul său, Departamentul de Stat evocă de asemenea „riscul crescut reprezentat de grupurile teroriste în Turcia”.

„Turiştii străini, printre care americani, au fost deja vizaţi în mod explicit de organizaţiile teroriste internaţionale şi naţionale în Turcia”, explică diplomaţia americană.

Sectorul turistic turc suferă deja repercusiunile atentatelor comise în ultimele luni în ţară, în centrul istoric al oraşului Istanbul şi la aeroportul internaţional Ataturk în special.