Regăsirea încrederii între cele 28 de ţări NATO şi Rusia este sarcina de bază a Consiliului NATO-Rusia, creat în 2002. Însă ceea ce lipseşte ambelor părţi este dialogul. Lista de acuzaţii reciproce este lungă. Membrii alianţei occidentale denunţă, printre altele, sprijinul Rusiei pentru separatiştii din estul Ucrainei şi anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Moscova, pe de altă parte, acuză alianţa că a înconjurat-o şi că înarmează ţările din estul Europei.

După anexarea Crimeii, în 2014, sediul central al NATO de la Bruxelles şi Moscova au întrerupt legătura. Pentru a protesta împotriva pasului făcut de ruşi, Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea cu Moscova.

În context, ţările NATO care au graniţă imediată cu Rusia se simt ameninţate şi solicită o protecţie mai consistentă din partea alianţei nord-atlantice. Prin urmare, la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute de la Varşovia, liderii Alianţei şi-au reafirmat unitatea în faţa Rusiei şi au aprobat o nouă creştere a capacităţilor militare în Est. S-a decis trimiterea a patru batalioane multinaţionale în cele trei ţări baltice şi în Polonia începând din 2017. Alianţa a trimis de asemenea avioane de vânătoare suplimentare pentru a susţine ţările baltice în protejarea spaţiului aerian.

Staţionarea permanentă a unui număr mai mare de trupe ar încălca acordurile dintre Alianţă şi Federaţia Rusă.

Demonstraţie de forţă

Guvernul de la Moscova, care percepe recentele decizii ale NATO la graniţele Rusiei ca o ameninţare directă, a anunţat la rândul său că va spori numărul soldaţilor. Kremlinul este de asemenea îngrijorat şi de scutul american anti-rachetă, instalat inclusiv în Polonia.

În luna aprilie a anului trecut, diplomaţii ambelor părţi au reluat discuţiile bilaterale oficiale. Miercuri a avut loc un nou schimb de idei la nivel de ambasadori, cu toate că ar trebui organizate şi reuniuni periodice ale miniştrilor apărării şi chiar între preşedinţi şi şefi de guverne. Ambasadorii celor 28 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice şi omologul lor rus, Aleksandr Gruşko, s-au întâlnit la sediul NATO din Bruxelles în cadrul Consiliului NATO-Rusia, pentru prima oară de la suspendarea activităţii acestui for, în contextul izbucnirii conflictului din Ucraina.

În special guvernul federal insistă să continue demonstraţia de forţă militară împotriva Rusiei, fără a fi, însă, închise canalele politice de comunicare cu Kremlinul.

Dincolo de tensiunile din Europa de Est, ambele părţi au interese comune. Lupta împotriva terorismului şi a proliferării armelor de distrugere în masă sunt doar două dintre acestea. În Siria, atât avioanele de luptă occidentale, cât şi cele ruseşti atacă poziţii ale miliţiei teroriste „Stat Islamic”.