„China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriană nu este o invenţie a Chinei", a afirmat diplomatul chinez. „O astfel de zonă a fost stabilită deja în Marea Chinei de Est, dacă se va proceda la fel şi în Marea Chinei de Sud depinde de amploarea ameninţărilor care vor apărea", a afirmat Liu.

În noiembrie 2013, Beijingul a creat o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Est, inclusiv în spaţiul aerian de asupra insulelor în litigiu Diaoyu (Senkaku), provocând proteste la Tokyo, Seul şi Washington.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză marţi Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud — o zonă strategică — nu au „fundamente juridice''.

Beijingul a criticat vehement, miercuri, această decizie şi a făcut apel la Filipine să "revină la masa negocierilor", potrivit AFP. "Hotărârea este o hârtie bună de aruncat la coş", a spus Liu Zhenmin, adăugând că decizia este „ineficientă, nedreaptă şi utilizată pentru a nega dreptul şi interesele Chinei".

Alte ţări „nu ar trebui să facă din Marea Chinei de Sud un loc apropiat de război", a mai adăugat oficialul chinez, întrebat despre o eventuală consolidare a prezenţei militare a Beijingului în regiune, adaugă AFP.

China consideră că deţine suveranitatea asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii exprimate de Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei.