Grybauskaitė susţine că nu exclude un atac asupra ţărilor baltice, după ce Rusia a anexat Crimeea.

„Ideea lui Putin este sa readucă în zona de influenţă a Rusiei toate ţările din fosta URSS, el vrea să refacă Rusia în graniţele sale vechi. Este paranoia lui, iar noi trebuie s-o luăm în serios”, a spus Grybauskaitė.

Ea a subliniat faptul că Federaţia Rusă foloseşte mijloace militare, propagandă, presiunea economică, acolo unde găseşte puncte slabe. Totodată, preşedintele Lituaniei a spus că acum nu se mai pune problema fricii faţă de invazia rusă.

„Nu-mi place cuvântul „frică”. Am trăit sub ocupaţie sovietică, ştim că acest vecin este imprevizibil şi este capabil să atace” a spus, reamintind că înainte de al Doilea război mondial Lituania a avut o armată mare, dar care nu s-a opus invaziei URSS. „Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus Grybauskaitė.

Ea a menţionat că un factor încurajator este că reinstituirea serviciului militar obligatoriu în Lituania nu a fost întâmpinata cu opoziţie de societate.

„Avem doritori (să facă armată) mai mult decât suficient. Să fim uniţi – e cea mai bună apărare împotriva oricărui inamic”, a conchis aceasta.