„Până în 2020, NATO va finanţa forţele noastre militare cu până la 5 milioane de dolari pe an şi nu va trebui să operăm reduceri ale trupelor noastre”, a insistat şeful statului afgan în timpul unei conferinţe de presă. 

Afganistanul, care după retragerea forţelor internaţionale, la sfârşitul lui 2014, se confruntă constant cu atacuri sângeroase din partea talibanilor şi a altor grupuri de insurgenţi, se bazează pe sprijinul aliaţilor săi, în primul rând al americanilor, pentru a stăvili aceste atacuri. 

„În ultimele luni, am acceptat numeroase sacrificii, am cunoscut în fiecare zi doliul şi tristeţea în casele noastre, însă oricine speră să vadă Afganistanul distrus îşi va duce aceste vise cu el în mormânt”, a avertizat Ghani. 

El a îndemnat din nou Pakistanul vecin „să pună capăt războiului său nedeclarat cu Afganistanul”. „Intenţiile noastre sunt paşnice şi noi am demonstrat-o, însă suveranitatea Afganistanului trebuie să fie respectată şi ţările vecine trebuie să înceteze să fie un refugiu pentru terorişti”, a reiterat el. 

Pakistanul este acuzat că a servit drept refugiu pentru numeroase grupări talibane care desfăşoară operaţiuni pe teritoriul afgan. „Am auzit multe vorbe frumoase în ultimii ani din partea Pakistanului, însă nu am văzut nimic concret”, a insistat preşedintele afgan. 

Nu în ultimul rând, supus presiunii internaţionale, din partea NATO şi a unor organizaţii precum Human Rights Watch, Ghani a afirmat că „prezenţa de copii soldaţi în rândul forţelor afgane nu este acceptabilă”, însă fără a anunţa nimic concret pentru a pune capăt acestui fenomen. 

Toate părţile implicate în conflictul afgan au fost acuzate că înrolează minori, care servesc uneori şi ca sclavi sexuali. 

NATO a decis, la Summitul de la Varşovia, să menţină aproape 12.000 de soldaţi în Afganistan, pentru a ajuta la lupta împotriva insurecţiei islamiste şi a susţine forţele regulate afgane. Preşedintele american Barack Obama a anunţat el însuşi că 8.400 de soldaţi americani vor rămâne aici până la începutul lui 2017, în loc de 5.500 cât era prevăzut iniţial. 

„Un mesaj clar adresat duşmanului”, a declarat, la Kabul, generalul american John Nicholson, comandantul operaţiunii Resolute Support, afirmând că deţine „mijloacele necesare pentru desfăşurarea misiunilor de luptă împotriva terorismului şi de asistenţă pentru formarea forţelor afgane”.