Patruzeci şi cinci de oameni au fost ucişi şi alte câteva sute de persoane au fost rănite în timpul atacului terorist de pe Aeroportul Ataturk, în cel mai sângeros atac care a avut loc anul acesta în Turcia.

Cei şapte suspecţi au fost acuzaţi de apartenenţă la un grup armat terorist şi de complicitate la crimă.

Cei şapte condamnaţi sunt cetăţeni străini. Potrivit unui oficial turc, atacatorii erau de naţionalitate rusă, uzbecă şi kârgâză, iar preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că în spatele atacului s-ar fi aflat militanţi ai organizaţiei Stat Islamic de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Potrivit mass-media, cel puţin 11 dintre cei încarceraţi ar avea cetăţenie rusă.

Atentatul de la Istanbul a fost urmat de sângeroase atacuri în Bangladesh, Irak şi Arabia Saudită, toate având loc în timpul sărbătorii Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul.

Amintim că în timpul atacului care a avut loc în 28 iunie pe aeroportul din Istanbul, trei atacatori au deschis focul pentru a crea panică, înainte ca doi dintre ei să intre înăuntru şi să-şi declanşeze încărcăturile explozive. Al treilea terorist s-a aruncat în aer la intrarea în terminalul pentru sosiri internaţionale.

Moscova afirmă că mii de cetăţeni ruşi şi din foste republici sovietice s-au raliat grupării Stat Islamic, tranzitând Turcia pentru a ajunge în Siria. Rusia s-a confruntat în anii '90 în două războaie împotriva separatiştilor ceceni din Caucazul de Nord, iar ceva mai recent s-a confruntat cu insurgenţii islamişti din Daghestan.

Săptămâna trecută, o publicaţie din Turcia informa că autorităţile sunt în căutarea a doi militanţi ai grupării Stat Islamic suspectaţi a fi fost implicaţi în atacul de pe aeroport şi care s-ar ascunde lângă frontiera cu Siria.