„Distrugerea acestor stocuri, compuse din rachete LRM şi obuze OGRE, s-a terminat cu mai mult de doi ani înainte de termenul limită al Convenţiei de la Oslo", subliniază cele două ministere într-un comunicat comun.

Convenţia de la Oslo, care a intrat în vigoare în 2010, interzice utilizarea, producerea, stocarea şi transferul de arme cu submuniţii, aminteşte France Presse.

Franţa a folosit aceste arme pentru ultima oară în timpul războiului din Golf din 1991 şi a oprit fabricarea lor în 2002, potrivit comunicatului.

Bombele cu submuniţii sunt lansate din aer sau de pe pământ. Containerul se deschide în aer şi ejectează submuniţii, de dimensiunea unei mingi de tenis, care se dispersează pe zone întinse.

Aproape 30% dintre submuniţii nu explodează în contact cu solul şi pot rămâne active ani de zile, cu riscul de a ucide sau răni civili, printre care copii, mai vulnerabili, fiind atraşi de ele şi tentaţi să le ridice.

„Franţa condamnă cu fermitate utilizarea acestor arme, care ar putea avea consecinţe deosebit de grave pentru populaţia civilă în timpul şi după conflicte", declară cele două ministere.

Mari puteri militare cum ar fi China, Rusia, Statele Unite şi Israel, care deţin cea mai mare parte din aceste arme, au refuzat să semneze convenţia.

Aceste arme au fost utilizate mai ales în Peninsula Indochina în timpul războiului din Vietnam, în Balcani şi în sudul Libanului.

Asociaţia Handicap International a condamnat în 2013 "utilizarea crescândă" a lor de către forţele lui Bashar al-Assad în Siria.