Persoanele transgen vor putea de acum încolo să-şi exercite serviciul în mod deschis în armata americană şi să primească îngrijiri medicale corespunzătoare din partea sistemului de sănătate militar, a anunţat ministrul apărării din SUA, Ashton Carter.

„Acesta este un lucru bun care trebuia făcut pentru poporul nostru şi armata noastră”, a declarat Carter, invocând necesitatea de „a nu lăsa bariere care nu au legătură cu calificările (profesionale)” să împiedice accesul unor buni recruţi în armată.

„Astăzi, peste o treime” din 500 cele mai mari întreprinderi americane, printre care Boeing sau Ford, oferă o asigurare de sănătate care acoperă şi persoanele transgen, a citat Carter un exemplu.

Pentagonul îşi rezervă un an înainte de a începe să recruteze persoane care au suferit operaţii pentru schimbare de sex. Însă de la 1 octombrie 2016, militarii deja angajaţi care vor necesita un tratament pentru schimbarea sexului îl vor putea obţine de la servicii ale sistemului de sănătate militar, inclusiv o eventuală intervenţie chirurgicală, potrivit şefului Pentagonului.

Costurile vor fi minime pentru armată şi vor reprezenta o parte minusculă din volumul total al cheltuielilor medicale, a precizat Carter.

Decizia Pentagonului vizează relativ puţine persoane, potrivit cifrelor citate de Carter. Dintr-un total de 1,3 milioane de militari, ar exista între 2.500-7.000 de persoane transgen, potrivit unui studiu al Rand Corporation, citat de Carter. La rândul său, Human Rights Campaign, cea mai importantă dintre asociaţiile care apără drepturile persoanelor transgen, estimează că numărul lor s-ar ridica la circa 15.500 în rândurile armatei.

Însă această decizie se înscrie într-un climat politic tensionat, unii republicani făcând din problema persoanelor transgen unul dintre caii lor de bătaie. Unsprezece state americane au atacat o circulară a preşedintelui Barack Obama care le cerea tuturor instituţiilor de învăţământ să-i lase pe elevi să folosească toaletele după propria alegere.

Pentagonul şi preşedintele acordă prioritate politicii politicianiste, a denunţat preşedintele Comisiei pentru forţele armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mac Thornberry.

Pentagonul a pregătit această decizie istorică timp de un an. Ministrul Apărării le-a cerut serviciilor sale să studieze aspectele problemei. Carter afirmă adesea că vrea să deschidă la maximum posibilităţile pentru recrutare ale armatei americane, pentru a putea atrage cele mai bune talente. El a ridicat în ianuarie ultimele restricţii în ceea ce priveşte accesul femeilor la posturi de luptă.

Administraţia Obama le-a dat deja, în 2011, dreptul homosexualilor de a-şi exercita deschis serviciul în armată, prin abolirea aşa-zisei legi „don't ask, don't tell” din 1993.

Potrivit lui Ashton Carter, cel puţin 18 ţări autorizează deja persoanele transgen în armată, printre care Marea Britanie, Israelul şi Australia.