Media pro-Kremlin continuă să acorde o atenţie deosebită viitorului summit NATO care va avea loc în luna iulie la Varşovia.

În acest context, propagandiştii ruşi răspândesc tezele caracterului paşnic al Rusiei („lipsa de ameninţare rusească”) şi subliniază faptul că exerciţiile NATO din Europa de Est reprezintă o ameninţare reală la adresa stabilităţii în regiune.

Acest lucru este, în ciuda faptului că, în ultimii doi ani, Rusia a susţinut mult mai mult exerciţii militare comparativ cu ţările NATO. În plus, aceste exerciţii s-au desfăşurat la o scară mult mai mare.

Totodată, ei cu „modestie” păstrează tăcerea cu privire la prezenţa trupelor ruse în estul Ucrainei.

De asemenea, a fost reluată teza caracterului „artificial” al poporului belarus, care ar fi fost creat în perioada sovietică, şi ideea că ucrainenii sunt pur si simplu ruşi, care împreună cu Moldova, Georgia şi Osetia trebuie reincorporaţi în „lumea rusă”.

Iar canalul de stat REN TV nu a mai stat să particularizeze şi a denumit toţi vecinii occidentali ai Rusiei „ţări rusofobe”.

O alta temă a propagandei ruse a fost „ascensiunea naziştilor” în Germania, pe care o leagă de politica Angelei Merkel împotriva migranţilor. În acelaşi articol din Pravda.ru, autorul scrie că Europa va legaliza pedofilia în viitorul apropiat, iar postul REN TV merge şi mai departe, afirmând, cu gura prezentatorului Igor Prokopenko, că în scurt timp vor fi permise europenilor căsătoriile cu câini, porci şi crocodili.

Propagandişti ruşi nu ezită să folosească şi teme mai vechi. De exemplu, într-un articol din ziarul „Kommersant” se putea citi din nou că HIV şi SIDA sunt parte integrantă a războiului informaţional pe care Occidentul îl desfăşoară împotriva Rusiei.

Aceasta teorie a conspiraţiei a fost lansată de KGB în anii ’80 ai secolului trecut şi afirmă că HIV / SIDA a fost creat în SUA în cadrul programelor de dezvoltare a armelor biologice.

Nu a lipsit din grila posturilor „Putin TV” subiectul Ucraina. De data aceasta, un post tv separatist a pus pe canalul YouTube o emisiune în care se afirmă că soldaţii batalionului ucrainean „Aidar” au violat 12 copii orfani în urmă cu doi ani. În plus, într-un show al lui Petr Tolstoi s-a anunţat că preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, ar fi autorizat personal uciderea copiilor în Donbas.

Publicaţia remarcă că nici aceasta tema nu este nouă, fiind o reîncarnare a „băiatului răstignit în Slaveansk” sau a „adolescentei de origine rusă violata de imigranţi” la Berlin.