„În ceea ce priveşte evenimentele de acum de la Alep şi în jurul sau – i-am avertizat din timp pe americani – vom sprijini din aer în cel mai activ mod armata siriana, pentru a preveni capturarea de teritorii de către terorişti” – a declarat Serghei Lavrov.

Declaraţia ministrului rus a fost făcută la doar o zi după ce adjunctul ministrului apărării din Rusia, Anatoli Antonov, a spus că „mai sunt încă multe de făcut pentru a sprijini armata siriană”. Toate aceste duc la presupunerea că Moscova intenţionează să reia operaţiunile militare pe scară largă în Siria, crede Business Insider.

„Ideea că Rusia ar putea să „se întoarcă” în Siria este greşita, – a declarat Mark Kramer, directorul programului pentru Studiul istoriei Războiului Rece de la Centrul pentru Studii Ruse si Eurasiatice al Universităţii Harvard. – Chiar daca cu câteva luni în urmă Putin a anunţat finalizarea operaţiunii militare, aeronavele ruse au continuat să ofere sprijin armatei siriene cu atacuri aeriene, chiar daca au făcut-o nu la fel de frecvent ca înainte”.

Experţii spun că Moscova se pregăteşte acum în mod activ de o operaţiune militară majoră, înăsprind retorica anti-terorista, consolidând rolul său în Siria cu ajutorul „consilierilor” militari, precum şi mărind scara raidurilor aeriene din Alep şi Idlib. Potrivit observaţiilor cercetătorilor de la Harvard, în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, frecvenţa acestor atacuri aeriene ruseşti în provinciile siriene s-a triplat, ceea ce constituie o „schimbare periculoasă”.

Rusia pregăteşte o ofensivă majoră împotriva teroriştilor „Al-Nusra Front”, scrie BI.

„Am impresia că aceste grupuri [ale opoziţiei moderate] rămân în mod special pe poziţiile Dzhabhat en-Nusra, ca se protejeze „Nusra””, – a spus Lavrov luna trecuta.

„Al-Nusra Front” nu este inclusa in acordul de armistiţiu din Siria. Cu toate acestea, mai multe grupări ale opoziţiei moderate se coordonează cu militanţii organizaţiei teroriste în acţiunile lor împotriva trupelor guvernamentale.