„Presiunile sunt brutale asupra guvernelor, ambasadorilor pentru a izola Venezuela şi a face să se aprobe" sancţiuni de către Organizaţia Statelor Americane (OSA), a declarat succesorul lui Hugo Chavez în marja unui summit caraibean la Havana.

„Venezuela va lupta. Venezuela nu va face plecăciuni, iar dacă vor să ne încercuiască, vom lupta faţă în faţă", a mai afirmat el, lansând un apel omologilor săi latino-americani „să nu se supună niciunei presiuni".

Mai devreme, în deschiderea summitului Comunităţii Caraibelor, preşedintele Cubei, Raul Castro, şi-a reafirmat „solidaritatea fermă şi necondiţionată" cu aliatul său venezuelean.

Liderul de la Havana a denunţat „tentativa inacceptabilă" a secretarului general al OSA, Luis Almagro, de a aplica Venezuelei Carta democratică inter-americană, care prevede sancţiuni pentru guvernele care ameninţă ordinea democratică.

Această propunere nu a primit însă sprijinul ţărilor membre, care s-au mărginit în această săptămână să facă un apel la dialog între guvernul lui Nicolas Maduro şi opoziţie.

Venezuela este în pragul imploziei după victoria istorică a adversarilor chavismului (de la numele fostului preşedinte Hugo Chavez, 1999-2013) la alegerile parlamentare din decembrie.

În această ţară petrolieră cu o economie devastată de prăbuşirea barilului de ţiţei, locuitorii se confruntă cu o lipsă generalizată (făină, medicamente) şi, disperaţi, comit numeroase jafuri.

Aproape două milioane de venezueleni s-au pronunţat în favoarea unui referendum pentru revocarea preşedintelui Nicolas Maduro, dar autorităţile electorale au anulat joi o reuniune în cursul căreia urmau să dea undă verde acestei proceduri.