„Noi considerăm o zonă aeriană de apărare şi identificare (ADIZ) deasupra Mării Chinei de Sud drept un act provocator şi destabilizator, care ar duce automat la sporirea tensiunilor”, a avertizat John Kerry într-o conferinţă de presă la Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.

Oficialul american a accentuat că este esenţial ca nicio ţară să nu adopte măsuri unilaterale în vederea militarizării regiunii Mării Chinei de Sud.
Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, unde efectuează importante lucrări de rambleiaj, spre nemulţumirea unora dintre ţările vecine, precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei.

În ceea ce le priveşte, SUA susţin că libertatea de navigaţie trebuie să prevaleze în aceste ape strategice, traversate de importante rute de transport de mărfuri şi hidrocarburi. Washingtonul consideră că disputele în privinţa suveranităţii trebuie să fie rezolvate pe cale diplomatică, nu prin politica faptului împlinit dusă de China, şi a trimis în ultimele luni nave de război în apropierea insulelor aflate sub controlul Beijingului.