„Aproape toţi experţii sunt de acord că va exista un şoc instantaneu în economie dacă abandonăm Uniunea Europeană (UE) şi există un pericol clar şi prezent al unor dobânzi ipotecare mai ridicate", a declarat liderul conservator pentru „Mail on Sunday".

Conform campaniei pentru rămânerea în UE, un raport al Ministerului de Finanţe britanic indică faptul că incertitudinea provocată de Brexit poate afecta condiţiile de credit şi să împingă în sus dobânzile ipotecare.

Concret, datele Finanţelor semnalează că dobânzile ipotecare ar putea să crească de la 1,5% la 2,2%, iar rata lunară a unui credit mediu ar putea înregistra o majorare cu 75 de lire pe lună (95 de euro), ceea ce înseamnă o creştere anuală de 900 de lire (1.140 euro).

În plus, persoanele care îşi cumpăra prima locuinţă vor trebui să plătească 810 lire (1.028 euro) pe an în plus, ceea ce va face mai dificilă intrarea pe piaţa imobiliară britanică, conform campaniei pentru rămânerea în UE.

La rândul său, ministrul britanic al Economiei, George Osborne, a declarat pentru „The Sunday Times" că Brexitul poate sărăci Marea Britanie, va provoca o volatilitate a pieţelor financiare şi va creşte dobânzile ipotecare.

Totuşi, Matthew Elliott, directorul campaniei în favoarea Brexitului, a afirmat duminică că aceasta este o încercare „disperată" a celor care nu vor care ţara să iasă din blocul comunitar.

Inclusiv cei care derulează campania pentru rămânere (în UE) au admis că economia va creşte dacă votăm pentru ieşire (...) astfel că aceste afirmaţii privind ipotecile reprezintă ultimul act disperat al campaniei pentru rămânere, care rămâne rapid fără argumente", a spus Elliott.

Economia reprezintă una dintre temele care acaparează dezbaterea în campania pentru referendumul din 23 iunie, când britanicii vor trebui să decidă dacă rămân sau ies din UE, la care au aderat în 1973.