Experţii internaţionali aşteaptă informaţii din partea Rusiei în legătură cu sistemul de rachete BUK.

O anchetă internaţională asupra cauzelor prăbuşirii, coordonată de Biroul olandez pentru securitate (OVV), a afirmat anul trecut că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 de o rachetă sol-aer de tip BUK de fabricaţie rusească lansată dintr-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

În tragedie şi-au pierdut viaţa toate cele 298 de persoane aflate la bord, două treimi dintre victime fiind olandezi. „Ministerul public a făcut cunoscut ţărilor implicate că aşteaptă un răspuns în următoarele două luni”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, rezultatele nu vor fi publicate într-un raport: „echipa comună de investigaţie (JIT) va include eventual rezultatele anchetei într-un dosar penal, destinat audierii cauzei în faţa unei curţi sau a unui tribunal. Aceasta este procedura obişnuită într-o anchetă penală”.
Rudele victimelor au fost informate despre modul în care se desfăşoară ancheta.

JIT are în componenţă specialişti din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia şi Belgia. Obiectivul anchetei penale este de "a identifica persoanele care sunt responsabile de prăbuşirea zborului MH17 şi a le deferi justiţiei".

În timp ce familiile a şase membri ai echipajului au depus joi plângere împotriva companiei Malaysia Airlines, zeci de familii ale victimelor au ameninţat că vor face acelaşi lucru pentru a obţine despăgubiri pentru pierderea de venituri, precum şi o compensaţie pentru traumatismul psihologic suportat, a anunţat în mai avocatul lor olandez.

Pe de altă parte, mai multe familii au înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului rus şi a preşedintelui Vladimir Putin, a informat la sfârşitul lunii mai cotidianul Sydney Morning Herald.

Potrivit documentelor depuse de cabinetul de avocatură australian LHD Lawyers, Rusia a căutat sistematic să ascundă implicarea sa în acest incident.