Sute de studenţi au ieşit în faţa universităţii pentru a depune coroane de flori şi a aprinde lumânări în memoria celor patru salvatori. O afecţiune specială studenţii o purtau medicului Mihaela Dumea. De cinci ani ea lucra la SMURD Iaşi şi le preda studenţilor, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgenţă. Aceasta era căsătorită şi avea un copil de patru ani.

„Doamna Mihaela Dumea a fost un profesor extraordinar. Pentru noi era ca o mamă, o mamă a medicinei de urgenţă. Vestea este şocantă pentru toată lumea”, a declarat unul dintre studenţii de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iaşi.

Lor li s-au alăturat personal SMURD, dar şi cadre didactice de la UMF. „A fost un medic desăvârşit, plin de viaţă, de energie, realizări profesionale, o mamă desăvârşită şi o mamă care avea multe vise şi planuri mari. Îşi dorea un al doilea copil, iar peste câteva săptămâni trebuia să îşi susţină disertaţia pentru doctorat”, a declarat Anca Hăisan, medic SMURD.

Conducerea UMF „Gr. T. Popa” va sprijini material familiile celor dispăruţi. Prorectorul Doina Azoicăi a declarat jurnaliştilor că accidentul din Republica Moldova este o grea pierdere pentru medicina românească.

„Sunt momente de doliu nu numai pentru UMF, ci şi pentru o ţară întreagă, cât şi pentru fraţii noştri de peste Prut. Pierderea acestor patru profesionişti reprezintă o dovadă că sacrificiul poate fi dus până la extrem. Niciodată nu au contenit să salveze veţi. Din nefericire, pentru ei nu a existat salvare”, a declarat Doina Azoicăi, prorector UMF Iaşi.

Cea de-a doua victimă a accidentului SMURD, Gabriel Sandu, de 40 de ani, este unul dintre asistenţii cu experienţă în medicina de urgenţă. Din 2005 lucra ca voluntar în cadrul SMURD Iaşi. Soţia acestuia, Clara, este tot asistent medical de urgenţă. Potrivit colegilor, cei doi au un copil. Gabriel Adrian Sandu era locţiitorul asistentului şef pentru SMURD şi era asistent inspector pe regiune.

„Gabi era de la început în SMURD, din 2005. E un om care de la început şi-a dedicat timpul şi efortul pentru SMURD. Era omul care coordona tot ceea ce înseamnă logistica medicală a SMURD-ului pe maşini, elicopter, pe maşinile pentru victime multiple. Era creierul logistic al acestei instituţii”, a spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Elicopterul prăbuşit, de tip EC 135, a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2014, a costat cinci milioane de euro. El se afla la SMURD Iaşi din 2014.

Atât medicul, cât şi asistentul medical erau angajaţi ai Spitalului Universitar Sfântul Spiridon din Iaşi, ei desfăşurându-şi activitatea la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Ca şi alţi colegii ai lor, cei doi făceau voluntariat la SMURD. Aceasta era a douăzecea misiune a elicopterului SMURD în Republica Moldova.

Unul dintre cei doi piloţi ai elicopterului prăbuşit în Republica Moldova, comandorul Doru Gavril de 53 de ani avea pese 4.000 de ore la zbor şi o experienţă de 30 de ani. El era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Şocae 36 de ani avea peste 1.480 de ore. Era căsătorit şi avea doi copii.

Aceasta este a doua tragedie de acest gen din ultimii 10 ani la SMURD Iaşi. În luna ianuarie 2006 doi piloţi şi două cadre medicale şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul SMURD Iaşi în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea aeroportului. Elicopterul, de tip Eurocopter EC 35, s-a prăbuşit la 10 minute după decolare, la un kilometru şi jumătate de turnul de control al Aeroportului, în apropierea Unităţii de Jandarmi. În accident şi-au pierdut viaţa pilotul Valentin Stănescu, de 39 de ani, copilotul Augustin Toma, de 38 de ani, ambii angajaţi ai MAI, precum şi medicul Liliana Puiu, de 36 de ani, şi asistentul medical Mioara Hăuţă, de 30 de ani, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Accidentul a avut loc în timp ce efectua un zbor de antrenament.