Ministrul de externe olandez Bert Koenders a declarat pentru presă că noul pas a fost făcut ca parte a angajamentului UE „de a revigora procesul de aderare" a Turciei la blocul comunitar, în cadrul unei apropieri fără precedent între UE şi Turcia la sfârşitul 2015 în încercarea de a stăvili afluxul de sute de mii de migranţi către continentul european.

Capitolul 33 se referă la probleme bugetare şi financiare, fiind cel de-al 16-lea capitol, din cele 35 necesare, deschis în cadrul negocierilor iniţiate în 2005 şi care au bătut pasul pe loc ani de zile.

Problema aderării Turciei la UE este una dintre principalele teme vehiculate de către partizanii părăsirii blocului comunitar de către Regatul Unit în campania pentru referendumul de joia trecută din Marea Britanie privind rămânerea sau ieşirea din Uniunea Europeană.

Totodată, ministrul afacerilor europene turc Omer Celik a anunţat la Bruxelles, înainte de deschiderea unui nou capitol în negocierile de aderare, că Turcia a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a asigura călătoriile fără vize pentru cetăţenii săi în Europa, însă Uniunea Europeană afirmă că nu a îndeplinit încă prevederile privind datele cu caracter personal şi terorismul, relatează Reuters. Celik a mai spus că poziţia Turciei în UE va fi mai puternică după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNN Turk de la Bruxelles că este important ca Turcia să-şi păstreze elanul în negocierile cu UE.

Bruxellesul şi Ankara au încheiat pe 18 martie un acord ce prevede retrimiterea sistematică în Turcia a tuturor migranţilor care traversează Marea Egee dinspre ţărmurile turceşti către insulele greceşti, ceea ce a determinat o scădere spectaculoasă a numărului de nou-sosiţi în Grecia. În schimb, europenii s-au angajat să primească refugiaţi sirieni direct din Turcia.