La patru zile de la alegerile legislative pe care le-a câştigat fără majoritate, Rajoy a avut joi o discuţie cu preşedintele regiunii autonome Canare şi cu liderul partidului Coaliţia Canariană, Fernando Clavijo, a declarat sursa citată.

Acest mic partid se află pe lista de formaţiuni politice cu care conservatorii speră să poată ajunge la o înţelegere, într-un fel sau altul, pentru ca Mariano Rajoy, liderul lor, să poată obţine încrederea Parlamentului.

Rajoy a ieşit întărit din noile alegeri legislative organizate duminică.

Partidul Popular (PP) pe care îl conduce a obţinut 33% din sufragii şi a reuşit să adune cu aproape 700.000 de voturi în plus. Formaţiunea va avea 137 de locuri de parlamentari din 350, cu 14 mai multe decât după alegerile legislative din decembrie.

Rajoy a anunţat luni că va angaja negocieri cu alte partide, „începând cu Partidul Socialist" (PSOE), a doua formaţiune a ţării, cu 85 de deputaţi.

El speră să pună capăt paraliziei politice a ţării cel mai târziu până la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Guvernul Rajoy, la putere de la sfârşitul lui 2011, gestionează afacerile curente după alegerile legislative de la 20 decembrie, Parlamentul fragmentat care a rezultat nereuşind să învestească un nou executiv.