„În timp ce se formează trei noi divizii (care să fie dislocate la frontierele cu Europa), au fost reamplasate către frontiera occidentală două brigăzi de infanterie mecanizată care anterior erau bazate în centrul ţării", explică sursa.

Brigada a 28-a mecanizată a început dislocarea dinspre Ekaterinburg (zona Munţilor Urali) către regiunea Breansk, în timp ce Brigada a 23-a îşi va muta amplasamentul din Samara (Volga inferioară) către regiunea Belgorod, „măsuri care sunt fără nicio îndoială un răspuns în faţa activităţii crescânde a NATO în apropierea frontierelor Rusiei", a mai spus reprezentantul armatei ruse.

Această informaţie apare la două zile după ce publicaţii din Ucraina şi Belarus au relatat că armata rusă a relocat la sfârşitul lunii mai Brigada a 28-a mecanizată în zona oraşului Klinţî din Breansk.

Ziarul ucrainean Segodnea a scris că armata rusă a relocat trupe şi blindate de-a lungul graniţei cu Belarus, unde ar intenţiona să creeze baze militare cu un potenţial ofensiv considerabil. Publicaţia de la Kiev se bazează pe informaţii şi fotografii furnizate de organizaţia ucraineană de experţi militari şi voluntari InfoNapalm, care nu doar că monitorizează trupele ruse din Donbas — teatrul unui conflict armat din estul Ucrainei — ci şi urmăreşte mişcările trupelor ruse de-a lungul graniţei Federaţiei Ruse cu Belarus şi Ucraina.

La 24 mai 2016, potrivit InfoNapalm, militari ai Brigăzii 28 motorizate din Ekaterinburg au sosit la Klinţî (regiunea Breansk), a relatat, la rândul său, site-ul opoziţiei belaruse Charter97.org. Oraşul Klinţî este situat în apropiere de frontiera rusă cu Belarus şi cu Ucraina.

Rusia încearcă să creeze o aşa-numită „linie de apărare", consideră pe de altă parte jurnaliştii de la Charter97.org, dar potrivit mass-media ruse ar fi vorba de „un pumn blindat superputernic", ca o contrapondere la NATO.

De altfel şi ministrul apărării Rusiei, Serghei Şoigu, a anunţat la începutul anului crearea a trei noi divizii de infanterie mecanizată care vor avea bazele în regiunile Voronej şi Rostov, învecinate cu Ucraina, precum şi în regiunea Smolensk, la frontiera cu Belarus.