Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini va propune, cu ocazia summitului UE din 28-29 iunie de la Bruxelles, o cooperare mai strânsă în domeniul militar între ţările membre, în pofida accentuării retoricii eurosceptice.

Ea susţine că integrarea europeană poate funcţiona pentru a menţine influenţa UE la nivelul celei a Statelor Unite.

Susţinătorii acestei idei sunt de părere că o cooperare mai strânsă între aliaţii europeni este necesară mai ales pentru a reduce costurile producerii în paralel de către mai multe ţări a sistemelor şi programelor de apărare, într-o perioadă în care sunt necesare investiţii sporite în tehnologia militară.

Scepticismul britanic legat de integrarea europeană a afectat de multe ori planurile UE în domeniul apărării. După referendumul din 23 iunie privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, oficialii europeni intenţionează să folosească propunerile privind o cooperare militară europeană mai strânsă în scopul consolidării apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar. Totuşi, acest proiect va fi promovat chiar dacă britanicii decid să iasă din UE, notează Reuters.

„Obiectivul este o uniunea europeană în domeniul apărării. Nu este vorba despre concurenţă cu NATO, ci despre nevoia de a avea o Europă mai puternică. Dacă aşteptăm euroscepticii, atunci vom merge doar înapoi'', a explicat un oficial guvernamental german.

„Situaţia ideală ar fi aceea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nimic nu trebuie să-i împiedice pe ceilalţi să dezvolte o politică externă şi de securitate mai puternică şi integrată'', a subliniat, la rândul său, eurodeputatul german Elmar Brok, preşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.