Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că este încă prea devreme pentru a fi trase concluzii cu privire la gravitatea ameninţării reprezentate de planul pus la cale de suspecţii arestaţi joi, însă alerta de securitate se menţine la nivel ridicat.

„În prezent, procurorul federal şef desfăşoară în jur de 120 de investigaţii referitoare la peste 180 de suspecţi în legătură cu războiul civil din Siria, pentru apartenenţă sau sprijin în favoarea unei grupări teroriste”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Conform unor oficial din domeniul securităţii, citaţi de presa germană, cei trei sirieni arestaţi se înregistraseră la centre de primire pentru refugiaţi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, liderul sindicatului poliţiştilor, Rainer Wendt, a avertizat în legătură cu tentativele de a-i considera suspecţi pe toţi migranţii, după arestările de joi.

„Ştim după atacurile de la Paris şi Bruxelles că Statul Islamic vrea să influenţeze dezbaterea legată de migraţie în Europa şi să incite sentimentele anti-refugiaţi”, a declarat Wendt. „Aceasta face parte din strategia lor. Nu trebuie să cădem în capcana lor”, a subliniat liderul sindical pentru Reuters.

Potrivit unui comunicat emis de procurorii federali, Hamza C., Mahood B. şi Adb Arahman A.K. au fost arestaţi joi în trei landuri diferite.

Un al patrulea suspect, Saleh A., se află în arestul poliţiei din Franţa, procedura de extrădare a sa fiind în desfăşurare. Saleh A. a fost reţinut la Paris la începutul acestui an, iar la 1 februarie le-a dezvăluit complotul terorist autorităţilor franceze.

Planul pus la cale de suspecţi prevedea ca doi dintre ei să-şi detoneze vestele cu explozivi în centrul istoric al oraşului Düsseldorf, iar restul să ucidă cât mai mulţi oameni cu focuri de armă.

Toţi patru, cu vârste între 25 şi 31 de ani, sunt bănuiţi de apartenenţă la Stat Islamic, iar despre Adb Arahman A.K. se crede că a fost implicat şi în activităţi ale Frontului Al-Nusra, afiliat reţelei Al-Qaida.