Olanda este singura ţară din UE care nu a ratificat acordul cu privire la asocierea Ucrainei la Uniune.

Potrivit lui Rutte, Haga încă nu s-a hotărât sub ce formă ar trebui să fie făcute schimbările juridice, potrivit Reuters.

„Avem nevoie de o decizie juridică care va răspunde numeroaselor temeri şi dezbateri din Olanda şi care au condus la referendum” a spus premierul. „Ce forma, eu nu ştiu. Poate vom schimba textul (acordului de asociere), sau vom găsi o soluţie care nu ar necesita modificări în textul acordului de asociere. Nu ştiu”- a spus Rutte.

În cazul în care nu vor fi furnizate garanţiile legale, Haga nu va ratifica acordul. „Dacă nu voi obţine acest lucru, nu vom semna (documentul). Vom încerca să găsim o soluţie, va fi dificil, sunt puţine şanse, dar cred că trebuie să încercăm” – a spus Rutte.

Toate negocierile şi înţelegerile de asociere ale Ucrainei şi Uniunii Europene ar putea fi anulate din cauza refuzului olandezilor de a semna acordul. Într-o conversaţie cu Reuters, un înalt oficial al UE şi-a exprimat speranţa că problema va fi rezolvată înainte de sfârşitul anului.

Referendumul consultativ cu privire la asocierea Ucrainei cu UE a avut loc în luna aprilie 2016. Potrivit rezultatelor oficiale, împotriva ratificării documentului au votat 61% din alegători, iar pentru 38.21% din alegători.

După referendum, Rutte a însărcinat guvernul să înceapă consultări cu ţările europene pentru modificarea Acordului de asociere „în conformitate cu dorinţele celor care au votat împotrivă”. Apoi, şeful guvernului olandez a dat asigurări că în cazul în care negocierile eşuează, Guvernul Olandei va refuza să ratifice Acordul.