Manevrele intervin la mai puţin de o săptămână după testul reuşit al Phenianului cu o rachetă cu rază medie de acţiune, capabilă — potrivit Coreii de Nord — să lovească baze militare americane în Pacific.

Exerciţiul trilateral prevede în special o simulare urmată de un tir balistic pentru a testa sistemele antirachetă Aegis, utilizate de SUA şi aliaţii lor.

„Nicio rachetă nu a fost trasă, dar toţi participanţii şi-au putut întări interoperabilitatea, canalele de comunicare şi colectarea de date”, specifică un comunicat al Comandamentului american din Pacific.

Importanţa acestor aplicaţii este conferită de faptul participării comune a Japoniei şi Coreii de Sud, două ţări vecine a căror dispută diplomatică îndelungată a subminat eforturile americane pentru a prezenta un front unit în faţa Phenianului.

Aceste manevre au „întărit relaţiile deja foarte puternice între cele trei ţări participante”, a declarat viceamiralul Nora Tyson, comandantul Flotei a III-a americane.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat, la rândul său, aceste exerciţii drept o „nouă provocare militară a SUA” şi a reiterat că Phenianul nu va ezita să efectueze în caz de ameninţare „un atac nuclear preventiv”.

Participarea celor trei ţări a evidenţiat „scenariul lor hegemonic pentru a perturba pacea şi securitatea regionale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord a revendicat de la începutul anului o serie de progrese în cadrul programelor sale nuclear şi de rachete, de altfel interzise, al căror scop este de a dezvolta o rachetă intercontinentală (ICBM) cu încărcătură nucleară capabilă să lovească teritoriul american.

Testul de miercurea trecută cu o nouă rachetă Musudan, cu rază medie de acţiune, ar putea ajuta Phenianul la dezvoltarea unei ICBM operaţionale capabile să lovească continentul american până în 2020, apreciază cercetători americani.

Săptămâna trecută, ministrul apărării american Ashton Carter a apreciat că testele nord-coreene ilustrează necesitatea pentru ca SUA să continue consolidarea dispozitivului lor de apărare antirachetă în scopul de a proteja interesele lor şi pe ale aliaţilor lor în Asia.

Washingtonul şi Seulul discută în prezent posibilitatea desfăşurării în Coreea de Sud a unui sistem de apărare antirachetă numit THAAD (Theater High Altitude Area Defense System), provocând îngrijorarea Chinei.