Exprimându-se la o zi după o întrevedere cu premierul britanic, David Cameron, John Kerry a spus că şeful guvernului se simte "incapabil" să negocieze o plecare pe care nu o doreşte.

"Este un divorţ foarte complicat", a subliniat şeful diplomaţiei Statelor Unite la reuniunea anuală privind serviciile de informaţii şi securitatea Aspen Ideas Festival, în Colorado (vest).

John Kerry, care a fost primit luni la reşedinţa oficială a premierului britanic, Downing Street la Londra, a precizat că David Cameron nu doreşte să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ar declanşa o numărătoare inversă de doi ani pentru transpunerea în practică a Brexitului.

Londra, a dezvăluit John Kerry, nu vrea să rişte să se găsească fără acord de cooperare cu uniunea Europeană la expirarea acestui termen.

David Cameron "se simte incapabil (...) să înceapă să negocieze un lucru în care nu crede şi despre care nu are nicio idee cum o să meargă", a continuat oficialul american.

Întrebat în legătură cu eventualitatea ca decizia de a părăsi UE să fie în cele din urmă răsturnată, John Kerry a precizat: "Cred că există o serie de mijloace".

"În calitatea de secretar de stat, nu vreau să le expun astăzi. Cred că ar fi o greşeală. Dar sunt mijloace" pentru a face asta, a spus el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus marţi că înţelege că premierul britanic are nevoie de timp pentru a demara divorţul de UE, dar a atras atenţia că "nu avem la dispoziţie luni de zile pentru a medita".