„Nu există vreun motiv ca monumentele ridicate în memoria Armatei Roşii, ce a invadat de două ori Polonia (în 1920, în timpul războiului polonezo-bolşevic, şi în 1939, împreună cu Germania) şi care este responsabilă de numeroase crime după război, să fie glorificate'', a declarat Pawel Ukielski, vicepreşedintele Institutului polonez pentru memoria naţională (IPN).

Proiectul se înscrie în noua politică istorică a partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), sosit la putere în 2015 şi care caută să elimine toate urmele comuniste.

„Nu este vorba de monumente ridicate în cimitire. Mormintele soldaţilor sovietici căzuţi în timpul războiului vor fi protejate în continuare de către statul polonez cu cel mai mare respect'', a dat asigurări istoricul.

În schimb, monumentele aşa-zis de „gratitudine pentru Armata Roşie' vor fi transferate la Borne Sulinowo'' (nord-vest), unde trupele sovietice în Polonia au staţionat timp de aproape o jumătate de secol, a precizat el.

AFP aminteşte că demontarea, anul trecut, a unei plăci comemorative dedicate generalului sovietic Ivan Cerniahovski în Pieniezno (nord), unde şeful militar a fost ucis în februarie 1945 în luptele împotriva armatei germane, a provocat mânia Moscovei.

„Sperăm că proiectul nostru nu va avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Polonia şi Rusia'', a declarat Ukielski.

Cele 229 de monumente sovietice care vor fi demontate sunt răspândite în toată ţara, mai ales în nord-vestul Poloniei. Viitorul parc ar putea fi inaugurat începând din septembrie 2017. Se va explica vizitatorilor „ce semnificaţie şi ce rol aveau monumentele respective în timpul dictaturii comuniste'', a explicat vicepreşedintele IPN.

Purtătoarea de cuvânt al IPN, Agnieszka Sopinska-Jaremczak, a declarat pentru AFP că autorităţile locale vor să demonteze monumentele într-o atmosferă de discreţie, „pentru a evita provocările şi manifestaţiile, cum s-a întâmplat la Pieniezno''.