Capii religioşi ai dicasterelor (ministere) au fost invitaţi la această festivitate neobişnuită desfăşurată în sala Clementină din Palatului Apostolic. Fostul pontif a dorit ca festivitatea să aibă loc într-un cadru restrâns, în compania fratelui său mai mare Georg.

Papa emerit, care părea să fie în formă bună, l-a ascultat pe papa Francisc amintindu-l în rugăciunile sale. Joseph şi Georg Ratzinger au fost hirotoniţi în Bavaria în 1951.

La întrebarea dacă Benedict al XVI-lea a mai păstrat o parte din puterile sale după ce s-a retras la o mănăstire de la Vatican după renunţarea la pontificat în 2013, papa Francisc a răspuns tranşant, în avionul care l-a adus duminică de la Erevan la Roma: „Există un singur papă", Benedict al XVI-lea „nu este al doilea papă”, a subliniat Suveranul Pontif.

Papa Francisc l-a definit pe predecesorul său „un părinte al casei”, „un om de curaj”, „foarte inteligent” care „îmi protejează umerii şi coloana mea vertebrală prin rugăciuni”, a subliniat Suveranul Pontif.

Benedict al XVI-lea, a cărui stare de sănătate este foarte şubredă, întreţine relaţii cordiale cu succesorul său, chiar dacă papa Francisc nu este la fel de conservator ca el. Papa emerit a apărut ultima oară în public pe 8 decembrie, la deschiderea Porţii Sfinte (Porta Sancta) a bazilicii San Pietro, cu prilejul inaugurării Jubileului Milostivirii.