Migraţia — După ce a reuşit să reducă numărul migranţilor care foloseau aşa-numita „rută a Balcanilor" cu ajutorul unui acord controversat încheiat în luna martie cu Turcia, Uniunea Europeană este supusă acum presiunilor pentru a găsi modalităţi concrete pentru diminuarea fluxului de migranţi care traversează Marea Mediterană.

Numărul migranţilor care sosesc zilnic în Grecia din Turcia a scăzut în medie la mai puţin de 50 în luna mai, comparativ cu peste 2.000 în luna ianuarie. În aceeaşi perioadă, sosirile din Africa de Nord în Italia au crescut de aproape patru ori, de la 176 în ianuarie la 643 în ultima lună.

Liderii UE ar urma să aprobe recentele propuneri ale Comisiei Europene privind negocierea de acorduri cu ţările de origine şi de tranzit care prevăd oferirea de ajutoare şi beneficii comerciale în schimbul luării înapoi a migranţilor prinşi că intră ilegal în UE. Primele astfel de acorduri ar urma să fie încheiate până la „sfârşitul anului", iar Comisia ar trebui să prezinte idei pentru un Plan de Investiţii paralel în beneficiul ţărilor vecine ale UE până în septembrie, conform proiectului de concluzii al Consiliului European consultat de DPA.

Referendumul olandez privind Ucraina — Premierul olandez Mark Rutte ar urma să facă mai multe propuneri pentru rezolvarea impasului privind acordul de asociere UE-Ucraina, care a intrat în vigoare în acest an, însă a fost respins în Olanda într-un referendum fără caracter obligatoriu.

Potrivit unui diplomat european, Mark Rutte le-ar putea cere celorlalţi lideri ai UE să facă o declaraţie prin care să clarifice faptul că acordul nu aduce Ucraina mai aproape de aderarea la UE, principalul argument adus de campania „NU" în referendumul olandez.

Comerţ — Negocierile de liber schimb desfăşurate de UE cu Statele Unite ale Americii şi Canada se confruntă cu obstacole. Negocierile sunt criticate de opozanţi de ambele părţi ale Atlanticului şi ar putea să fie nevoie de schimbări radicale în urma Brexitului.

Comisia Europeană, care conduce negocierile comerciale în numele celor 28 de state membre ale UE, urmează să le facă liderilor prezenţi la summit o prezentare a progreselor înregistrate, însă este de aşteptat ca discuţii substanţiale să fie amânate pentru summitul UE din octombrie, au afirmat diplomaţi europeni.

Politica externă a UE — Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să participe la reuniunea Consiliului European alături de liderii UE, înaintea summitului NATO din luna iulie de la Varşovia, unde se aşteaptă ca participanţii să semneze un acord de cooperare UE-NATO.

Separat, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini urmează să facă o scurtă prezentare a unui document care stabileşte strategia politicii externe a blocului comunitar. De asemenea, concluziile summitului ar urma să reitereze disponibilitatea UE de a ajuta Libia.

Piaţa unică — Proiectul de concluzii al summitului prevede „progrese rapide" pentru eliminarea barierelor în sectorul comerţului digital.

Acţiunile promise includ: eliminarea tarifelor de roaming până în iunie 2017; acţiuni de reglementare pentru promovarea reţelelor mobile 5G şi investiţii în reţele noi de mare viteză; combaterea geo-blocării „nejustificată", care limitează achiziţiile on-line de la un stat UE la altul.